"Românii trimit bani acasă, cu care ne inchidem un deficit. Eu sunt un preşedinte care datorează Diasporei cel de-al doilea mandat. Am o obligatie morala fata de romanii din Diaspora. Este evident ca avem de luat masuri pentru a le arata ca tara lor îi respectă. Votul a ramas singura modalitate prin care sunt legati de Romania. Au familia, amintirile şi acest drept de vot.

Votul prin corespondenta nu trebuie anulat, sa se pastreze legea. MAE stie exact unde sunt comunitatile din Spania, din Italia… Situatia este cunoscuta si usor de gestionat din punct de vedere al organizaroo sectiilor de votare.

Toate administratiile locale din UE pun gratuit la dispozie spatii pentru organizarea sectiilor de votare. Este o obligatie in raport cu celelalte tari. Nu trebuie sa se repete momentele brutale din 2014. Am fost la un pas ca UE sa nu ne considera ca o tara care obstructioneaza dreptul la vot. Romania nu trebuie sa mai arate ca o tara bananiera, care obstructioneaza dreptul la vot.

Organizarea de catra statul roman a 1500-2000 de sectii de voater este un lucru pe care il putem face", a spus Traian Băsescu la Realitatea TV.