Evenimentul Zilei > Politica > Traian Băsescu îl dă în judecată pe Igor Dodon. Cererea a fost depusă la Curtea Supremă de Justiţie
Traian Băsescu îl dă în judecată pe Igor Dodon. Cererea a fost depusă la Curtea Supremă de Justiţie

Traian Băsescu îl dă în judecată pe Igor Dodon. Cererea a fost depusă la Curtea Supremă de Justiţie

Traian Băsescu a decis să-l acţioneze în instanţă pe preşedintele Republicii Moldova, igor Dodon, pentru că i-a retras cetăţenia în mod "arbitrar". Anunţul a fost făcut de avocatul fostului preşedinte, Andrei Bivol, care a afirmat că cererea a fost depusă la Curtea Supremă, informează Mediafax.

''Astăzi am înregistrat o cerere de chemare în judecată la Curtea Supremă de Justiţie, aşa cum prevede legea cetăţeniei din Republica Moldova. Noi considerăm că cetăţenia lui Traian Băsescu a fost retrasă în mod arbitrar şi (decizia-n.r.) este contrară principiilor şi procedurilor prevăzute de legea cetăţeniei şi de Convenţia Europeană cu privire la cetăţenie'', a afirmat avocatul lui Traian Băsescu.

Preşedintele Republicii Moldova are calitatea de pârât în cererea de chemare în judecată. 

''Este practic un dosar pionier, un leading în acest domeniu pentru că nu există în practica judiciară dosare de contestare a unui decret de retragere a cetăţeniei. Au existat dosare în care se constată refuzul de a acorda cetăţenia Republicii Moldova unor naţionali străini, dar în aceste dosare pârât nu este preşedintele, dar este comisia de oferire a cetăţeniei de pe lângă preşedinţie. În cazul dat, suntem într-o circumstanţă de anulare a unui decret prezideţial deja emis de retragere a cetăţeniei pentru care legea prevede în mod expres că acesta se atacă la Curtea Supremă de Justiţie'', a menţionat Andrei Bivol.

Preşedintele moldovean Igor Dodon a semnat în primele zile ale lunii ianuarie decretul prin care fostului preşedinte al României Traian Băsescu îi este retrasă cetăţenia Republicii Moldova, dobândită de acesta cu doar câteva luni mai devreme.