Evenimentul Zilei > Politica > Traian Băsescu, declaraţii CUTREMURĂTOARE: „Poate fi începutul unui război hibrid”. Despre OUG: „Da, îl scapă pe Dragnea”.
Traian Băsescu, declaraţii CUTREMURĂTOARE: „Poate fi începutul unui război hibrid”. Despre OUG: „Da, îl scapă pe Dragnea”.

Traian Băsescu, declaraţii CUTREMURĂTOARE: „Poate fi începutul unui război hibrid”. Despre OUG: „Da, îl scapă pe Dragnea”.

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a avut o intervenţie telefonică la B1 TV, unde a discutat despre proteste şi situaţia politică din România.

"Nu îmi dau seama ce anchetă se poate face, probabil se anchetează pe regulamentul de ordine interioară", a declarat Băsescu. 

"Am fost ministru în 5 guverne şi, spre deosebire de alţi miniştri, am chemat directorii la începutul mandatului şi am spus obiectivele mele: 1996-2000: nu avem bani de autostrăzi, nu avem bani de nu ştiu ce investiţii, pregătiţi proiecte care pot fi finanţate de Banca Mondială de Investiţii. Au trebuit să execute obiectivul politic pe care l-am fixat. Pe cei care au spus că eu nu pot, i-am dat afară. Trebuia să reabilitez drumuri din vremea lui Ceauşescu, să fac patru benzi drumul până la Iaşi, iar cine a crezut că nu se poate, l-am dat afară", a precizat fostul preşedinte. 

Întrebat dacă este în regulă ca Procuratura să cenzureze actele Guvernului, Băsescu a spus "categoric, nu. Procurorul general al SUA a avut o altă opinie decât Trump, iar el l-a dat afară imediat". 

"Orice om dintr-un minister poate să spună: îmi e silă de preşedinte, de ministru. Poţi să spui orice, frate, dar execuţi, dacă vrei să rămâi. Tu nu îi spui că nu se poate, tu ca funcţionar te pliezi pe obiectivul ministrului, ăsta e modul de funcţionare al unui guvern eficient", a subliniat el. 

De asemenea, Traian Băsescu a afirmat că „nu am nimic cu procurorul general, dar l-aş ruga să privească la ce a făcut Merkel când procurorul general a avut altă părere decât ministrul Justiţiei din cabinet, l-a destituit. În general, Parchetele nu sunt responsabile de politica penală, singurul responsabil este Guvernul". 

În ceea ce îl priveşte pe şeful statului, Băsescu a adăugat că "primul lucru pe care ar trebui să-l facă Iohannis este să nu se mai poziţioneze de partea unei tabere. Suntem în faţa unei bătălii fundamentale ale statului. În loc să stabilească cine cu cine cooperează, marea bătălie este cine pe cine controlează". 

Despre manifestaţiile din stradă, fostul lider al statului a spus că s-a confruntat şi el cu astfel de proteste, iar "cei care le organizau erau cei care se plâng acum de ele, PSD împreună cu PNL-ul, 2011, 2012, când în stradă s-a respins legea Sănătăţii. Am fost tot timpul ţinut la curent cu evoluţiile din stradă, dar nu are nimeni voie să spună: i-am dat preşedintelui un sms. Dacă statul român a ajuns să transmită informaţii de siguranţă prin sms, putem să ne gândim să-l desfiinţăm, că nu mai e stat". 

Despre posibilitatea ca în România să se repete scenariul din Ucraina: "E greu ca România să intre într-un scenariu numit Ucraiana. Atenţie, o spun cu responsabilitatea unui om care înţelege procesele: poate fi începutul unui război hibrid. E mai greu să se întâmple ce s-a întâmplat în Ucraina, dar nu este exclus", a explicat Băsescu. 

Despre conflictul dintre Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis: "Discursul lui Iohannis este îndreptat înspre adâncirea conflictului. (…) Dragnea să scoată plafonul de 200.000. Preşedintele Iohannis să fie de acord că a tensiona în continuare lucrurile le poate duce la derapaje", a punctat Băsescu. 

Întrebat dacă există certitudinea că pachetul de legi îl scapă pe Dragnea, Traian Băsescu a afirmat că "da, la fel cum o scapă şi pe fiica mea de instigare la abuz în serviciu. (…) Orice atitudine aş avea, toţi vor spune că vreau să îmi apăr fiica, nepotul, ginerele, pe Elena Udrea. Sunt obişnuit să fiu terfelit de dimineaţa până seara şi de prieteni, şi de adversari". 

La întrebarea "Cum va evolua situaţia?", Băsescu a conchis că "Dacă preşedintele nu se opreşte şi Dragnea nu modifică plafonul de 200.000 de lei, nu se vor potoli lucrurile, pentru că toată propaganda e ţintită pe salvarea lui Dragnea".