Potrivit legii, după încheierea mandatului, un fost președinte are dreptul la locuință de protocol adecvată susținută de la bugetul statului, la un număr de consilieri plătitți tot de stat, gardă SPP, mașină și trei sferturi din retribuția șefului de stat pe funcție, conform stiripesurse.ro.

Guvernul a prezentat, recent, o listă transmisă, în luna decembrie, de RA-APPS către Traian Băsescu. Lista include şapte case pe care acesta să le utilizeze ca reşedinţă după încheierea mandatului de preşedinte al ţării. Pe listă se află apartamentul din Bulevardul Prezan unde l-a avut ca vecin pe Adrian Năstase, şi două vile în Snagov.

Guvernul a declarat, totodată, că Traian Băsescu a refuzat unele dintre case şi nu a răspuns pentru altele.

Lista i-a fost transmisă fostului președinte după ce acesta a solicitat să îi fie atribuită spre folosinţă gratuită o locuinţă de protocol cu destinaţia de reşedinţă, alta decât Vila Lac 3, ocupată în prezent, precum şi un spaţiu ca birou de lucru, după încheierea mandatului prezidenţial, conform legii în vigoare.

Pe listă au fost propuse apartamentul cu şase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din clădirea în care Traian Băsescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu (cu o suprafaţă de 279 metri pătraţi), Vila 11 din Snagov (2.189 metri pătraţi), Vila 1 A din Snagov (472 metri pătraţi), un spaţiu cu cinci camere şi încă trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri pătraţi), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri pătraţi), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri pătraţi) şi un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri pătraţi), conform dcnews.ro.

Ulterior, vila 1 A a fost acordată Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, iar premierul Ponta a precizat că Vila 11 va fi scoasă la vânzare, astfel că Băsescu nu o va mai putea avea ca reşedinţă decât dacă va plăti 2,5 milioane euro, suma de evaluare.