Evenimentul Zilei > Justitie > Traian Băsescu atacă la Curtea Constituțională legea prin care a rămas fără vila de protocol, indemnizație și serviciul de pază
Traian Băsescu atacă la Curtea Constituțională legea prin care a rămas fără vila de protocol, indemnizație și serviciul de pază

Traian Băsescu atacă la Curtea Constituțională legea prin care a rămas fără vila de protocol, indemnizație și serviciul de pază

Curtea de Apel București a admis cererea fostului președinte Traian Băsescu și a decis sesizarea Curții Constituționale în cazul legii care prevede că foștii șefi de stat își pierd privilegiile dacă au colaborat cu Securitatea. Judecătorul a considerat că există îndoieli cu privire la constituționalitatea articolului care anulează aceste drepturi.

Fostul președinte Traian Băsescu a atacat în instanță legea prin care și-a pierdut privilegiile după ce Înalta Curte a decis că a fost colaborator al Securității. El a obținut la Curtea de Apel București sesizarea Curții Constituționale cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001.

Traian Băsescu a pierdut dreptul de a locui în vila de protocol, indemnizația, dar și serviciul de pază și protecție. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, pe 23 martie, printr-o sentință definitivă, că fostul președinte Traian Băsescu a fost colaborator al Securități și a avut numele de cod „Petrov”. Judecătorii au respins acțiunea fostului președinte împotriva deciziei CNSAS, care l-a declarat colaborator al fostei Securității.

Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, atunci Traian Băsescu îşi va recăpăta privilegiile.

Motivarea deciziei

Judecătorul Amer Jabre, care a dispus sesizarea CCR, notează că există o „îndoială serioasă” cu privire la constituţionalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând şi analizarea unui articol din Codul administrativ.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei „şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”. Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul instanţei, potrivit Agerpres.

Legea a fodst modificată

În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român a fost modificată (prin Legea nr. 243/2021), fiind introdus un nou articol care prevede că foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţa a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.