Evenimentul Zilei > International > Tragedie pe mare. S-a scufundat un vapor! 17 persoane sunt date dispărute
Tragedie pe mare. S-a scufundat un vapor! 17 persoane sunt date dispărute

Tragedie pe mare. S-a scufundat un vapor! 17 persoane sunt date dispărute

Autoritățile ruse au anunțat luni dimineața că o navă de pescuit rusească s-a scufundat în Marea Barenţ din Oceanul Arctic, în apropierea arhipelagului Novaia Zemlia.

Potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, citat de agenţia TASS, este vorba despre nava „Onega”, cu baza în portul Murmansk.

„Echipajul era compus din 19 persoane. Două persoane au fost salvate”, a comunicat ministerul.

Acesta menţionează că la operaţiunea de căutare participă o navă, iar alte trei sunt în drum spre locul naufragiului, care s-a produs din cauza „givrajului”.

Conform unei alte surse contactate de TASS, vremea nefavorabilă din zonă nu permite utilizarea aviaţiei în operaţiunile de salvare, informează Agerpres.

În ianuarie 2018, o navă de pescuit rusească, cu 21 de oameni la bord, s-a scufundat în Marea Japoniei. După cinci zile de căutări desfăşurate în condiţii de temperatură glacială şi vânt violent, nu a fost găsit niciun supravieţuitor.

În Marea Barenţ, 14 ofiţeri ruşi şi-au pierdut viaţa în iulie 2019 în incendiul unui submarin, în condiţii rămase „secret de stat”.

Cel mai tragic eveniment produs în zonă

În aprilie 2015, cel puţin 56 de persoane au murit în naufragiul unui trauler rusesc în aceeaşi regiune. Atunci o amplă misiune de căutare a avut loc în Marea Ohoţk din Extremul Orient al Rusiei, unde un vas de pescuit sub pavilion rusesc s-a scufundat cu 132 de persoane la bord.

O mie trei sute de oameni, 26 de nave şi un elicopter au reuşit să salveze 63 de marinari din apele îngheţate, 56 au murit, iar 13 sunt  dispăruţi.

Potrivit anchetatorilor, citaţi de France Presse la vremea respectivă, cel mai probabil, vasul a intrat în coliziune cu un obiect care a dus la scufundarea sa rapidă.

Catastrofele maritime sunt des întâlnite în zona peninsulei Kamceatka

Zona peninsulei Kamceatka rămâne una foarte periculoasă, foarte multe incidente navale având loc aici. Naufragiul unui vapor sud-coreean s-a soldat în decembrie cu 27 de morţi şi 26 de dispăruţi în apropierea strâmtorii Bering, iar în 2011, 53 persoane s-au înecat după ce o platformă petrolieră din marea Ohoţk s-a scufundat în plină furtună.