Tragedie în lumea medicală. Un celebru medic și-a pus capăt zilelor. Era arestat la domiciliu

Tragedie în lumea medicală. Un celebru medic și-a pus capăt zilelor. Era arestat la domiciliu

Un celebru medic s-a sinucis în a doua zi de Paști. Acesta era arestat la domiciliu pentru fapte de corupţie, într-un dosar privind achiziţii de echipamente şi produse medicale supraevaluate

Medicul stomatolog Doru Bertea s-a sinucis. Celebrul medic se afla în arest la domiciliu, acesta fiind cercetat în dosarul de corupţie privind atribuirea frauduloasă a unor contracte de achiziție publică la spitale din judeţele Braşov şi Harghita. Medicul s-a spânzurat în a doua zi de Paști. Potrivit procurorilor DNA, acesta a furnizat către unitățile medicale mai sus menționate materiale necesare pentru a combate pandemia la prețuri exorbitante.

„În perioada 10 aprilie - 2 decembrie 2020, Lukacs Antal, cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu omul de afaceri Doru Dumitru Bertea, care controla SC Chantel Sante SRL, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziţionarea de către spitalul din Odorheiu Secuiesc a unor aparate şi produse medicale”, se arată  în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

„O contribuţie importantă în aceste demersuri ar fi avut-o şi inculpaţii Balint Eniko şi Barczan Laszlo, care ar fi întocmit o parte dintre documente şi ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul şoferului şi contabilului său, accesul la informaţii confidenţiale cuprinse în ofertele depuse de alţi operatori economici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate produsele ar fi fost cumpărate la preţuri supraevaluate, în unele cazuri fiind livrate chiar şi produse neconforme, iar în altele achiziţia s-a desfăşurat în condiţiile în care acest lucru nu se impunea raportat la nevoile unităţii spitaliceşti.

În aceeaşi perioadă, Lukacs Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăţi către SC Chantel Sante SRL, deşi unitatea spitalicească nu dispunea la acel moment de fondurile necesare pentru a face acest lucru, i-ar fi cerut omului de afaceri Doru Dumitru Bertea să-şi folosească influenţa pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor din conducerea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, în scopul obţinerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deşi spitalul îndeplinea doar condiţiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia.

Pentru aceste demersuri, omul de afaceri ar fi promis şi remis celor trei inculpaţi angajaţi ai Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc sume de bani şi alte foloase după cum urmează:

* Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentajul de 20% (echivalent a 89.000 euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, promis de omul de afaceri;

* Balint Eniko şi Barczan Laszlo ar fi primit şi acceptat promisiunea remiterii de bani şi foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

Prin aceste demersuri, spun procurorii, inculpaţii ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului în valoare totală de 2.321.728 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.

Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă în cauză”, mai tranmsite DNA.