Evenimentul Zilei > Social > TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT
TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.

Clinica „BioTexCom” a fost creată în Ucraina de „cetățeni moldoveni care, concomitent, dețin și cetățenia Germaniei”, susține procurorul general al Ucrainei, Iurii Luțenko. Tochilovskyi respinge acuzațiile și spune că, pur și simplu vreun fiu sau amantă de demnitar vrea să-i ia afacerea.

Jurnaliştii de la Euractiv.ro au început din vara anului 2017 o anchetă asupra afacerilor din jurul companiei BioTexCom și legăturile acestei companii în afara Ucrainei. Reţeaua are ramificaţii în Ucraina, Republica Moldova, dar şi în România. Ei au descoperit zeci de mame purtătoare în aceste ţări. Femeile au fost plătite cu sume mari de bani pentru a deveni mame-surogat.

 „Procurorii Procuraturii Militare au stabilit că, în 2010, un grup de cetățeni moldoveni, care concomitent sunt și cetățeni ai Republicii Federative Germania, a inițiat, pe teritoriul Ucrainei, activitatea centrului medical „BioTexCom”, specializat în prestarea serviciilor în domeniul maternității surogat”, a declarat Iurii Luțenko, procurorul general al Ucrainei.

„Eu sunt acuzat că am vândut copii, că ne-am înțeles să vindem copii în Vest”, a declarat Albert Tochilovschi-Mann, proprietarul firmei BioTexCom.