Totul se scumpește, dar prețurile la bufetul parlamentarilor sunt sfidător de mici. Cât plătesc aleșii pentru două feluri de mâncare și desert

Totul se scumpește, dar prețurile la bufetul parlamentarilor sunt sfidător de mici. Cât plătesc aleșii pentru două feluri de mâncare și desert Sursa foto: EVZ

În ciuda articolelor care apar periodic în presă, parlamentarii nu renunță la privilegiul lor de a mânca la prețuri extrem de mici. Astfel, una dintre condițiile puse firmelor care vor să obțină concesiunea serviciilor de alimentație din Palatul Parlamentului este să ofere zilnic meniuri compuse din două feluri de mâncare (felul 1 + felul 2 + desert) la un preț maxim de 20 de lei (cu TVA). Niște prețuri pe care cu greu le-am putea găsi în vreun restaurant din capitală.

Potrivit unui anunț de licitație postat recent, Camera Deputaților intenționează să concesioneze, pentru următorii doi ani, serviciile de alimentație din mai multe spații ale Palatului Parlamentului- un restaurant, trei bufete și o terasă. Aceste servicii includ pregătirea și servirea hranei pentru deputați, personalul din serviciile Camerei Deputaților, ziariștii acreditați la Camera Deputaților și alți participanți la lucrările în plen și în comisii, precum și pentru acțiunile de protocol. Este vorba de prestarea unor servicii de tip restaurant, bufet, cafenea-bufet în spațiile puse la dispoziție de Camera Deputaților prin Centrul Internațional de Conferințe. Contractul, cu o valoare estimată de peste 23,5 milioane de lei (fără TVA), a fost publicat vineri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Prima condiție, prețurile mici

În Caietul de sarcini al licitației sunt prezentate informații clare legate de meniurile pe care firma câștigătoare va fi obligată să le furnizeze zilnic. Astfel, pentru Restaurantul "Salon Brâncovenesc", prestatorul va avea obligația să prezinte minim: 1) două variante de meniuri economice (cu maxim două repetări pe săptămână), la prețul de maxim 15,5 lei cu TVA/meniu care vor cuprinde fel principal + garnitură; 2) două variante de meniu office compuse din două feluri de mâncare (felul 1 + felul 2) + desert, la un preț maxim de 20 de lei cu TVA/meniu: a) felul 1 (minim 350 ml): supe, ciorbe, borșuri, aperitive calde și altele asemenea; b) felul 2: fripturi/șnițele (minim 120 gr.), mâncăruri scăzute (min. 150 gr.) împreună cu garnituri (min. 200 gr.) și salate (min. 120 gr.) și altele asemenea + chiflă (min. 30 gr); c) desert (min. 100 gr.): fruct, prăjitură, înghețată etc. 3) un meniu vegetarian/vegan; 4) un meniu diversificat care să includă și alte feluri de mâncare și desert, altele decât cele din meniurile prezentate mai sus.

De asemenea, prestatorul va trebui să ofere contra cost o gamă variată de băuturi nealcoolice adecvată meniurilor. Băuturile alcoolice vor fi comercializate numai în cadrul evenimentelor organizate, natura și cantitățile urmând să fie stabilite de comun acord de prestator și organizatorul evenimentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luxul e obligatoriu

Experții Camerei Deputaților au prevăzut în mod clar de ce inventar are nevoie prestatorul pentru a asigura funcționarea în bune condiții a restaurantului (fețe de masă, veselă, tacâmuri, pahare de sticlă, accesorii pentru servirea mesei, articole de menaj etc). Chiar dacă prețurile sunt mici, tacâmurile și vesela trebuie să fie la un standard ridicat. Nu sunt acceptate sub nicio formă tacâmurile și veselă de unică folosință. Tacâmurile vor fi din inox, vesela va fi din porțelan, iar fețele de masă vor fi din materiale naturale. În măsura posibilităților acestea vor fi decorate cu elemente preluate din arhitectura Salonului Brâncovenesc. Tacâmurile și vesela de unică folosință sunt acceptate numai pentru servirea în regim "take away" (la pachet), se arată în document.

 

8200 de euro, redevența minimă

Pentru concesiune, forma care va obține contractul are de achitat lunar Camerei Deputaților o redevență minimă de 8.200 de euro. Contractul va fi semnat pe o perioadă de 2 ani de la data înregistrării contractului cu posibilitate de prelungire prin act adițional pentru maximum 12 luni.

Oferta economico-financiară va cuprinde: - prețul maxim ofertat pentru un meniu office; - valoarea investiției: - procentul ofertat din cifra de afaceri realizată.

Criteriul de clasificare este "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic", stabilită după următorul punctaj: 1. cel mai mic preț maximal pentru un meniu office, față de prețul maxim impus de 20 lei.meniu cu TVA - 30 pct. (30%) 2. valoarea cea mai ridicată a investiției - 30 pct (30%) 3. Cel mai mare procent din cifra de afaceri realizată - 40 pct (40%)

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 14 septembrie 2021, scrie hotnews.ro.