Prim-ministrul britanic Boris Johnson va convoca alegeri legislative anticipate pentru data de 14 octombrie dacă guvernul său va suferi o înfrângere în parlament în privinţa Brexit-ului, a indicat luni seară un responsabil guvernamental, citat de presa britanică

Dacă, aşa cum se anticipează, parlamentarii conservatori rebeli se vor alătura opoziţiei marţi pentru a bloca ieșirea din UE fără acord şi a-l obliga pe Johnson să ceară o nouă amânare a ieşirii din UE, premierul va introduce imediat în parlament o moţiune prin care va cere desfăşurarea de alegeri anticipate, asupra căreia deputaţii ar urma să se pronunţe miercuri.

Pentru a fi adoptată, moţiunea va avea nevoie de o majoritate de două treimi de voturi din cele 650 ale Camerei Comunelor. Dacă va trece, alegerile vor avea loc probabil pe 14 octombrie, a indicat sursa.

Boris Johnson a declarat limpede luni seara că nu va cere sub nici o formă o nouă amânare a Brexitului și și-a repetat decizia de a scoate țara din UE pe 31 octombrie, în conformitate cu voința poporului, exprimată în referendumul din 2016.

Nigel Farage, liderul Brexit Party, partidul care a câștigat 32% în alegerile parlamentare și este în acest moment formațiunea numărul unu din Marea Britanie, a declarat zilele trecute că va face tot ce îi stă în puteri pentru a sprijini demersul lui Boris Johnson de a scoate țara din UE.

Aceasta ar putea însemna că, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate pe 14 octombrie, Brexit Party ar putea accepta o alianță guvernamentală cu Conservatorii, în scopul comun al realizării Brexitului.
Responsabilul citat a mai precizat că, deşi Boris Johnson nu doreşte alegeri anticipate, parlamentarii ar trebui să fie conştienţi că acestea ar fi o consecinţă a votului împotriva guvernului marţi.

Te-ar putea interesa și: