Toți părinții își pot lua liber în această zi. E lege! Nu pot fi refuzați

Toți părinții își pot lua liber în această zi. E lege! Nu pot fi refuzați Sursă: Fizkes | Dreamstime.com

Persoanele care se vaccinează împotriva bolii COVID-19 beneficiază, potrivit legii, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Părinții, însă, pot să își mai ia o zi liberă de la muncă. Iată în ce condiții!

În curând, în România va începe campania de vaccinare împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Minorii care se vor vaccina în timpul săptămânii vor primi scutire de la școală și, totodată, părinții vor avea parte de un beneficiu stabilit prin lege.

Zi liberă pentru adulții care se vaccinează anti-COVID-19

Nu este o noutate că persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

Actul normativ promulgat de șeful statului anul trecut completează Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și stabilește că regulile se aplică atât angajaților din sistemul public, cât și celor de la privat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Începe campania de vaccinare pentru copiii de 5-11 ani

De asemenea, elevii și studenții care se vaccinează vor fi scutiți de frecventarea cursurilor școlare pentru o zi.

În România, vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani a debutat pe data de 2 iunie 2021, imunizarea având loc cu vaccinul Pfizer, care se administrează în două doze, la un interval de 21 de zile.

Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani va începe miercuri, 26 ianuarie 2022. Astfel, elevii cu vârste între 5 și 11 ani care se vor vaccina vor beneficia de scutire de la școală.

Părinții își pot lua încă o zi liberă plătită

Părinții copiilor care se vaccinează își pot lua și ei liber de la muncă pentru o zi care va fi plătită. Doar un singur părinte al aceluiași copil poate beneficia de acest lucru, iar ziua liberă trebuie să coincidă neapărat cu ziua în care are loc vaccinarea (regulă care nu se aplică în cazul adulților care decid să se imunizeze), potrivit legii 221/2021.

Pentru a avea o zi liberă, părintele trebuie să anunțe din timp angajatorul că urmează să își vaccineze copilul și să furnizeze, de asemenea, o adeverință de vaccinare și o declarație pe proprie răspundere a celuilalt părinte, care să ateste faptul că cel din urmă nu are liber de la locul de muncă.