În acest moment, există 32 de țări pentru care se impune carantina tuturor celor care ajung de aici în țara noastră. Lista acestor state a fost actualizată și numărul a scăzut de la 49 la 32. Carantina înseamnă izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. La data de 6 octombrie, pe listă se aflau 49 de ţări cu risc epidemiologic ridicat.

Măsura carantinei rămâne valabilă pentru toți cei care vin din ţări precum Spania, Israel, Cehia, Franţa, Belgia, SUA, Olanda, Marea Britanie sau Republica Moldova.

Se stă în carantină două săptămâni

Potrivit listei publicate pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică, și care a fost aprobată, marţi, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, se va impune carantina la domiciliu pentru 14 zile în cazul următoarelor ţări:

* Andorra
* Israel
* Muntenegru
* Cehia
* Polinezia Franceză
* Guam
* Argentina
* Belgia
* Bahrain
* Olanda
* Bahamas
* Aruba
* Gibraltar
* Spania
* Costa Rica
* Franţa
* Republica Moldova
* Marea Britanie
* Islanda
* Puerto Rico
* Bonaire, Saint Eustatius and Saba
* Armenia
* Liban
* Capul Verde
* Panama
* Slovacia
* Statele Unite ale Americii
* Columbia
* Kuweit
* Brazilia
* Malta
* Oman

În acest caz există și câteva excepții. Astfel, această măsură nu se va răsfrânge asupra persoanele care sosesc în România din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, care să fi fost efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.

Persoanele care sosesc în România din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieşi după a 10-a zi de izolare, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în ce de-a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptome care sunt specifice coronavirusului.