Editura Evenimentul si Capital

Torționarul inginerului Ursu: Omul care știa totul despre VIP-urile politice

Acest caz este un record de întrerupere a executării unei condamnări din motive medicale FOTO: SHUTTERSTOCK
Autor: | | 11 Comentarii | 2291 Vizualizari

De zece ani, colonelul de Miliție Tudor Stănică, pedepsit cu 10 ani de închisoare și găsit vinovat de moartea disidentului Gheorghe Ursu, fuge de executarea pedepsei. An de an vine cu documente medicale, potrivit cărora suferă de boli care nu pot fi tratate în penitenciar. Dacă la început milițianul Stănică era bolnav de cancer, fiind în metastază, acum ar avea probleme la cap și tendințe suicidare

An de an, cazul medical al colonelului de Miliție Tudor Stănică (76 de ani foto) este discutat la Curtea de Apel București. La ultimul termen, din decembrie 2014, actele aduse de avocatul ofițerului l-au convins chiar și pe procuror. El a cerut admiterea cererii de prelungire a întreruperii executării pedepsei închisorii de 10 ani, pe o durată de un an, ceea ce judecătorii au și făcut. Instanța a decis întreruperea executării pedepsei pe o durată de 1 an cu începere de la 9 februarie 2015.

Deși decizia putea fi contestată, reprezentanții Ministerului Public nu au făcut acest lucru. Stănică a fost șef al Direcției Cercetări Penale și a coordonat anchete celebre în perioada comunistă și în anii ,90.

În motivarea cererii, Stănică a cerut întreruperea executării pedepsei pe motive medicale, arătând că suferă de multiple afecțiuni care necesită un tratament continuu și internări repetate în instituții medicale de specialitate.

La rândul lui, judecătorul a stabilit că „patologia pe care o prezintă condamnatul Tudor Stănică este gravă, cu evoluție imprevizibilă, în special cea din sfera cardiovasculară, fiind susceptibilă oricând de un deznodământ funest, ce poate surveni mai ales dacă nu sunt respectate recoman dările medicale, atât cele medicamentos-terapeutice, cât și cele vizând regimul socio-igieno-dietetic, cu atât mai mult cu cât bolile de care suferă se augmentează morbid la un organism vârstnic”.

Este „dependent social”

În plus, ar exista în cazul său și un risc de sinucidere dacă ar fi încarcerat, fostul torționar fiind dependent social. „Expertiza arată că patologia psihoorganică, nevindecabilă, cu pronostic rezervat datorită riscului suicidar ce nu poate fi controlat terapeutic, în colaborare cu afecțiunile somatice, a determinat, nu numai dependență socială, dar și necesitatea administrării unui tratament de specialitate complex, permanent și internări perio dice în unități medicale de profil ce aparțin rețelei sanitare a Ministerului Sănătății. Terapie dificil de realizat în contextul deficitului psihic sever, având în vedere că mediul penitenciar este de trimental, favorizând agravarea prognosticului și așa rezervat, considerând că Tudor Stănică se află în imposibilitatea executării pedepsei în regim privativ de libertate de o perioadă de cel puțin un an”, se mai arată în motivarea judecătorului.

Condamnat în 2003, a stat un an după gratii

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2





Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI