TOPUL PIESELOR DE TEATRU jucate la cererea publicului și după sute de spectacole

TOPUL PIESELOR DE TEATRU jucate la cererea publicului și după sute de spectacole

„Dineu cu proști”, „Vizita bătrânei doamne” și „Străini în noapte” printre cele mai îndrăgite

La cinci ani de la premieră, „Dineu cu proști”, comedia autorului francez Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru rămâne cea mai vizionată piesă a Teatrului Național din București și se joacă cu casa închisă. „Pe vremuri, toată lumea întreba de „Ianke, Tache și Cadâr”. Și acum întreabă de comedii și în special de „Dineu cu proști””, au dezvăluit angajații TNB. Într-o savuroasă cheie comică pe tema larg râspândită a prostiei, piesa lui Veber pleacă de la ideea năstruşnică a unui dineu organizat într-un grup de prieteni intelectuali, snobi şi sarcastic. Invitaţi candidează, fără s-o ştie, la titlul de prost perfect.

Printre alte piese de succes ale TNB se numără: „Revizorul”, în regia lui Felix Alexa, „Între noi e totul bine”, al lui Radu Afrim și „Vizita bătrânei doamne”, cu celebra artistă Maia Morgenstern în rolul principal, un spectacol extraordinar despre vină, răzbunare şi lăcomie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru teatrul Nottara, rețeta de succes este „Vestul singuratic”. Mult aplaudatul spectacol montat de Cristi Juncu, pe textul irlandezului Martin McDonagh, îi are în distribuție pe Florin Piersic Jr, Vlad Zamfirescu și Andi Vasluianu. Un număr record de bilete se vând încă și la odiseea ce a deschis stagiunea Teatrului Nottara, „Calătoria”, după operele lui Constantin Abăluţă, în regia lui Gavriil Pinte.

Favoritele ale publicului rămân și „Străini în noapte”, cu îndrăgiții actori Florin Piersic și Medeea Marinescu, dar și „Lecția de violoncel”, un spectacol de Felix Alexa cu maestrul Radu Beligan în rolul principal.

După sute de reprezentaţii jucate cu casa închisă în toată ţara, Florin Piersic și Medeea Marinescu au revenit, la cererea publicului, cu „Străini în noapte”, pe scena sălii Studio a Teatrului Național București. Piesa regizată de maestrul Radu Beligan se clasează și în prezent pe primele poziții în topul preferințelor iubitorilor de teatru.

CE SPUN CRITICII

După părerea criticilor de teatru printre spectacolele ce nu trebuiesc ratate se numără „CAROUSEL”, adaptare de Andrei Şerban şi Daniela Dima după piesa „LILIOM” de Ferenc Molnar şi filmul cu acelaşi titlu de Fritz Lang. Musicalul original de pe scena Teatrului Bulandra reușește să treacă de la un moment tragic, dureros și profund la o glumă piperată, de la satira socială plină de sarcasm și ironie la lirism și dragoste pasională, de la expresia grosolană la una de o sensibilitate fină, de la aluzii sexuale la mister și metafizic. Impresionant este și spectacolul „Steaua fără nume”, ce se joacă la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu”. În viziunea regizorului Victor Ioan Frunză, la mai mult de șapte decenii de când piesa a fost scrisă de Mihail Sebastian, „Steaua fără nume” devine un strălucit exemplu de teatru intim despre noi și cei din preajmă. Fără artificii regizorale inutile, Victor Ioan Frunză reușește să prezinte o radiografie reală și emoționantă a confruntării dintre segmente sociale ce vor exista indiferent de vremuri.

În topul criticilor se mai regăsesc „Vestul singuratic”, un spectacol de top al Teatrului Nottara, dar și „Oscar și Tanti Roz”, povestea unui copil nedreptatit de soarta, care sta de vorba cu Dumnezeu, un regal cu Oana Pellea și Marius Manole pe scena Teatrului Bulandra. Nu ratați nici „Tipografic Majuscul”, un spectacol de Gianina Cărbunariu pe scena Teatrului Odeon.