Evenimentul Zilei > Actualitate > Toate spațiile închise neesențiale, accesibile doar vaccinaților. Ce ascunde „Loteria regretelor”
Toate spațiile închise neesențiale, accesibile doar vaccinaților. Ce ascunde „Loteria regretelor”

Toate spațiile închise neesențiale, accesibile doar vaccinaților. Ce ascunde „Loteria regretelor”

Guvernarea discută despre închiderea tuturor spațiilor închise neesențiale pe perioadele de weekend, pentru cetățenii nevaccinați împotriva coronavirusului. Autoritățile iau în calcul introducerea unei noi măsuri pentru stimularea vaccinării, anume „Loteria regretelor”.

Ministrul Ioana Mihăilă a explicat, într-o emisiune televizată de la B1 TV, o serie de măsuri care se discută în coaliția de guvernare, pentru a stimula vaccinarea populației, respectiv pentru a ține sub control evoluția numărului de infectări ale coronavirusului.

Cum arată „Loteria regretelor”. Cine va câștiga marele premiu

În contextul în care campania de vaccinare a fost apreciată de mai multe voci drept un eșec. Chiar dacă premierul Florin Cîțu și-a declarat mulțumirea față de procesul de imunizare a românilor, reprezentatul României la OMS, Alexandru Rafila, a subliniat că „am avut un eşec al campaniei de vaccinare, care a fost prezentat ca un mare succes”.

La momentul actual, aproape 4, 9 milioane persoane s-au imunizat împotriva coronavirusului prin administrarea serurilor anti-COVID-19. Pentru a stimula vaccinarea, autoritățile din România ar putea să recurgă la „Loteria regretelor”.

„Extragem un CNP și dacă persoana e vaccinată câștigă marele premiu, dacă nu, ar fi putut să câștige și vede ce a pierdut”, a explicat Ioana Mihăilă.

Spațiile închise neesențiale, disponibile doar persoanelor vaccinate

Ministrul Ioana Mihăilă a transmis că, dacă numărul cazurilor de infectare va evolua, guvernarea ia în calcul închiderea spațiilor publice neesențiale pentru persoanele nevaccinate, pe perioadele de weekend.

„Având în vedere evoluția pandemiei, relaxările pentru vaccinați pot să continue, dar pentru persoanele nevaccinate, care sunt cele mai expuse riscului, dacă cifrele cresc semnificativ să existe restricții. Am prezentat în coaliție măsuri care au funcționat în alte state. Acestea au fost ipoteze de lucru. Urmează ca săptămâna viitoare să reluăm fiecare dintre aceste măsuri și să vedem care vor fi considerate oportune.

Nu e vorba doar despre mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale în weekend, precum mall-urile. Supermarketurile sunt considerate spații esențiale. Aceasta ar fi varianta cea mai simplă, utilizarea acestui certificat verde, combinat cu o aplicație care este deja dezvoltată de STS care să verifice veridicitatea acestui certificat verde.

Aceste ipoteze de lucru pe care le-am agreat ca punct de plecare și cu coordonatorul CNCAV sunt o combinație de restricții și de măsuri de stimulare a vaccinării. (…) Scopul e să elaborăm acest plan, astfel încât să putem să îl aplicăm foarte coerent și rapid atunci când cifrele arată o creștere semnificativă”, a declarat ministrul Sănătății la B1 TV.