Alexandru Rafila, îngrijorat de valul 4 al pandemiei. „Cineva ar trebui să îşi asume acest lucru"

Alexandru Rafila, îngrijorat de valul 4 al pandemiei. „Cineva ar trebui să îşi asume acest lucru" sursă: EvZ

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mic de persoane care se vaccinează împotriva coronavirusului. Poziția medicului vine în contextul în care tulpina Delta se răspândește tot mai mult, iar România este amenințată de valul patru de pandemie.

Profesorul Alexandru Rafila semnalează eșecul campaniei de vaccinare în rândul românilor. În prezent, statul nostru se află pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce privește vaccinarea cetățenilor împotriva SARS-COV-2. Chiar dacă premierul Florin Cîțu și-a declarat mulțumirea față de procesul de imunizare a românilor, reprezentatul României la OMS a subliniat că "am avut un eşec al campaniei de vaccinare, care a fost prezentat ca un mare succes".

Campania de vaccinare a eșuat

Autoritățile nu au reușit să atingă nici în prezent ținta de vaccinare pe care au stabilit-o pentru data de 1 iunie. La momentul actual, aproape 4, 9 milioane persoane s-au imunizat împotriva coronavirusului prin administrarea serurilor anti-COVID-19.

Profesorul Rafila este de părere că deasupra României planează pericolul unui val patru al pandemiei agresiv, dacă nu se acționează cu responsabilitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Trebuie să ne uităm puţin pe ce s-a întâmplat în ultimele luni, ca să putem să ne dăm seama, ce ne aşteaptă. Noi, în ultimele luni, în mod evident am avut un eşec al campaniei de vaccinare, care a fost prezentat ca un mare succes. Ştiţi bine, declaraţia domnului prim-ministru, am oprit pandemia, nu contează câţi s-au vaccinat - contează câte cazuri sunt şi aşa mai departe. Lucrul ăsta a demobilizat şi mai mult oamenii, care oricum nu erau informaţi suficient, mai ales în mediul rural (...)

Acum am avut nevoie să vină comisarul european în România, să ne spună că trebuie să intensificăm campania de vaccinare. Acum, ce a spus domnul doctor Gheorghiţă, ce a spus doamna ministru, care încearcă să pregătească terenul, pe deoparte o creştere uşoară, dar valul 4 va veni şi aşa mai departe.

Valul patru de pandemie amenință România

Noi, de o săptămână avem acel număr de reproducere, peste 1. Practic, dacă vrem să sperăm la o stabilizare, sau la o reducere a numărului de cazuri, trebuie să fie sub unitar, adică o persoană să nu îmbolnăvească mai mult de o persoană. Deci, raportul acesta supraunitar -1,7 este astăzi de exemplu şi arată că infecţia este în creştere. Dacă o să avem o dublare a numărului de cazuri în fiecare săptămână, atunci sigur că putem să discutăm despre valul 4. Eu sper să nu se întâmple, dar, pe de altă parte trebuie să existe şi o responsabilitate, o asumare.

Dacă o să ajungem într-o nouă criză de sănătate publică, cineva ar trebui să îşi asume acest lucru, pentru că, nu poţi să spui că vaccinezi 5 milioane până la 1 iunie, după care spui că ai glumit şi că de fapt nu are niciun fel de importanță. Uitaţi-vă că suntem la 1 august în curând şi nu am ajuns la cele 5 milioane de persoane vaccinate", a declarat reprezentantul României la OMS.

Românii nu au încredere în autorități

Potrivit profesorului Alexandru Rafila a subliniat că subiectul creșterii încrederii românilor în autorități, pentru a se stimula astfel și vaccinarea împotriva coronavirusului, este abordat mult prea superficial de către guvernanți.

"Poziţia pe care o ocupă România în acest moment, penultimul loc în Uniunea Europeană, pe mine mă îngrijorează, apropo de acoperirea vaccinală, pentru că populaţia României este în măsură mult mai mare, vulnerabilă la infecţie decât alte ţări la care se înregistrează cifre apreciabile", s-a exprimat Alexandru Rafila la Antena3.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Adrian Wiener, autoritățile trebuie să recurgă la orice măsură posibilă pentru a stimula vaccinarea împotriva coronavirusului.

Acesta a luat în calcul eventuale recompense, dar și condiționarea accesului persoanelor nevaccinate în anumite locuri publice

Valul patru al pandemiei va avea efecte dramatice în România

Amintim că vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Adrian Wiener, este de părere că valul patru al pandemiei va avea efecte severe în România.

„Contagiozitatea variantei Delta, tendința de a avea un număr mai mare de spitalizări decât varianta cu care ne-am obișnuit și pe lângă aceste cifre mici globale de vaccinare, faptul că doar sub 30% din populația vulnerabilă peste 60 de ani este vaccinată, toate aceste lucruri ne fac să ne gândim la faptul că valul patru va fi unul cu efecte dramatice în România, cu un număr foarte mare de spitalizări și decese”, a declarat Adrian Wiener.