Comisarul european pentru Sănătate: Rata de vaccinare în România este mai mică decât în alte state. Vaccinul e soluția și pentru îngrijorătoarea mutație Delta
- Ovidiu Drugă
- 16 iulie 2021, 15:54
Cu prilejul vizitei în România, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a atras atenția autorităților române că rata de vaccinare în România este mai mică decât în alte state membre ale Uniunii.
„Este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare pentru cetăţenii români”, a declarat Kyriakides, adăugând că vaccinul este "scutul" împotriva variantei Delta, care va deveni dominantă în UE până în luna august.
„Rata de vaccinare din ţara dumneavoastră este mai mică decât în alte state membre. (...) „Nu trebuie să ne complacem în situaţia în care ne aflăm în prezent. Trebuie să facem mult mai multe eforturi în săptămânile care urmează. Varianta Delta a coronavirusului crează o situaţie fragilă şi periculoasă”, a mai declarat comisarul european.
Varianta Delta provoacă îngrijorare în Europa
Potrivit Stellei Kyriakides, mutația Delta este cea care îi îngrijorează cel mai mult pe specialiști „În unele state membre este deja dominantă şi, conform Centrului pentru prevenţia şi controlul bolilor, până la sfârşitul lunii august va deveni dominantă în general”, a declarat Stella Kyriakides.
Conform comisarului european pentru sănătate, numărul de îmbolnăviri a crescut alarmant în ultimele săptămâni odată cu propagarea acestei mutații în Europa.
Ea precizează că „Creşterea cazurilor de îmbolnăvire are loc în rândul celor nevaccinaţi sau în rîndul celor care au făcut numai o singură doză. Ştim de la Agenţia Europeană pentru Medicamente că vaccinurile sunt eficiente şi împotriva variantei Delta. Deci este important să continuăm să ne vaccinăm”, a mai spus comisarul european.
Autoritățile române își iau angajamentul
Ca răspuns la apelul comisarului european, ministrul român al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat măsurile care vor fi luate de autorităţi pentru a crește procentul celor care sevaccinează.
„Vrem să încurajăm medicii de familie, autorităţile locale şi preoţii, cei care sunt mai aproape de oamenii din mediul rural, să meargă mai departe, să-i încurajeze să se vaccineze.
În plus, avem în lucru o ordonanţă prin care oferim medicilor de familie pentru serviciul de vaccinare pe care îl oferă la domiciliul pacientului, fie că este vârstnic, fie că este nedeplasabil, fie că este greu deplasabil, un tarif mai mare pentru a facilita această vaccinare la domiciliu.
Pentru pacienţii cu boli cronice vom începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a ţinti mai bine acele persoane care sunt şi la cel mai mare risc de a contracta şi de a dezvolta complicaţii”, a declarat Mihăilă, potrivit ziarului Adevărul.