Evenimentul Zilei > Social > Ministerul Sănătăţii i-a anunţat pe părinţi şi elevi. Condiţii speciale în noul an şcolar
Ministerul Sănătăţii i-a anunţat pe părinţi şi elevi. Condiţii speciale în noul an şcolar

Ministerul Sănătăţii i-a anunţat pe părinţi şi elevi. Condiţii speciale în noul an şcolar

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, i-a anunţat joi pe părinţi şi elevi că revenirea la cursuri, programată pentru 13 septembrie 2021, se va face cu măştile de protecţie pe faţă, la fel cum a fost şi în ultimul an şcolar, terminat la 25 iunie.

Acest anunţ vine în contextul în care coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, are un scenariu dur pentru septembrie: peste 1.500 cazuri de Covid-19. Astfel, elevii vor fi nevoiţi să poarte masca de protecţie şi la începutul toamnei.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Ioana Mihăilă a completat că vechile măsuri de prevenire a răspândirii transmiterii Sars-Cov-2 rămân în vigoare. Totodată, ea a indicat că pentru moment nu este luată în calcul varianta cursurilor online.

Mai mult, ministrul Sănătăţii a completat apelurile lansate de autorităţi. Aceasta a subliniat că în apropierea sezonului rece, este şi mai important ca România să aibă un număr cât mai mare de persoane vaccinate.

Ioana Mihăilă le cere profesorilor să se vaccineze

De asemenea, cea care i-a luat locul lui Vlad Voiculescu le-a reamintit şi profesorilor cât de important este să se vaccineze împotriva Covid-19. „Este important să continuăm să aplicăm acele măsuri care s-au dovedit eficiente, cum este purtatul măştii în spaţiile închise, cum este ventilaţia permanentă şi igiena mâinilor.

În acest sens, am solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) un punct de vedere care va fi transmis Ministerului Educaţiei, referitor la ce măsuri ar trebui a fi luate din toamnă pentru a diminua cât mai mult riscul acesta de propagare a infecţiei în şcoli”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Când a fost întrebată dacă vor exista anumite condiţii pentru personalul didactic nevaccinat, inclusiv pentru elevii nevaccinaţi, Ioana Mihăilă a precizat: „În acest moment, pentru elevii nevaccinaţi nu am gândit alte măsuri, decât cele generale legate de purtatul măştii şi de măsura de igienă.

Atenţie la tulpina Delta a noului coronavirus

(n.r. – pentru cadrele didactice care încă nu sunt vaccinate) Acolo este foarte important de reţinut că aceste cadre didactice nevaccinate sunt la risc mai mare de a contracta ele însele infecţia. Trebuie să conştientizăm însă, că 20-50% dintre aceste persoane ajung să se infecteze cu tulpina Delta a noului coronavirus.

Ioana Mihăilă

Mesajul de transmis în acest moment cadrelor didactice este să vaccineze pentru protecţia în special a lor. Spre finalul intervenţiei, Ioana Mihăilă a fost întrebată şi în cazul cadrelor didactice se va ajunge la obligarea testării din banii proprii.

„În acest moment am purtat discuţii preliminare cu Ministerul Educaţiei, dar nu avem agreată o formă finală prin care să instituim anumite măsuri pentru cadrele didactice”, a completat ministrul Sănătăţii pentru antena3.ro.