24 septembrie

 

Toată lumea construiește ziduri. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

 

Pe 24 septembrie s-au născut F. Scott Fitzgerald, Jim Henson, Grigori Potemkin, Albrecht von Wallenstein, Aurel Giroveanu, Nicolae Licareţ, Corneliu Omescu.

 

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Tecla, întocmai cu Apostolii şi Siluan Athonitul.

 

Tradiţional, Teclele, Teclele Berbecilor. Sărbători de toamnă foarte vechi, din neolitic, destinate „înfrăţirii cu lupii”. Definitiv, sărbători ale dacilor, probabil preluate de la agatârşi şi cabiri!

 

„Încep sărbătorile de toamnă consacrate lupilor” (Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 416.)

 

Prin alte părţi Teclele se numesc Filipi, de exemplu în judeţul Prahova şi ţin trei zile. În aceste zile nu se mătură prin casă, nu se râşneşte, nu se macină, nu se coase, nu se spală, nu se umblă cu frigări, ţepoaie, furci, topoare sau alte unelte ascuţite. (Pamfile, SLR, 1997, pagina 177.)

 

Lupul Şchiop şi cu a lui haită de nouă Lupi de Foc (iniţial au fost şase, dar au furat lupoicele tăciuni aprinşi pe Lună Plină şi au zămislit încă trei Lupi de Foc, că s-a stricat tare poporul) ei bine Filipii şi cu Lupul Şchiop se pregătesc să-i muşte de inimă pe cei care sunt pe lista lu’ Sân Petru. (Speranţia)

 

Tradiţia orală, folclorul, spune că până prin secolul XIX exista la români, în unele sate, un „voievod al lupilor”. Desenele de epocă îl arată îmbrăcat în alb şi cu o căciulă arătoasă, specifică. Seamănă până la identificare cu un „tarabostes”, cu un nobil dac. „Bărbaţii tari”, cei care se trăgeau din lupi.  Numai voievodul lupilor ştia cuvintele, formula, care îi făcea pe lupi să asculte şi să nu mai atace animalele oamenilor. Pentru că lupii nu atacau pe daci şi pe urmaşii lor atâta timp cât erau din aceiaşi rasă, miroseau la fel ca strămoşii. Erau „fraţi”!

 

Pe 24 septembrie, la o zi-două de la echinocţiu, voievodul lupilor pleca singur, cu „daruri” pentru lupi. De obicei, un stârv de berbec, de unde Teclele Berbecilor. Se întâlnea cu haita, oferea darul şi „vorbea” cu şeful haitei, cu lupul alfa. Niciodată voievodul nu a fost atacat de lupi şi niciodată haita nu a rupt legământul. Sigur, atacau lupii turme şi cirezi, dar nu din satul voievodului.

 

Probabil că a existat şi un voievod al urşilor, un alt voievod al zimbrilor, dar nu se mai ştie. S-a uitat şi limba lupilor şi nici lupi nu prea mai sunt. Pentru că lucrurile importante, naturale, de aici, de la noi, au fost uitate, au fost înlocuite cu altceva, ce ne este străin şi lucrul acesta ne face slabi şi neputincioşi.” A spus, mai demult Corneliu Decebal Vulpe, un ţăran înţelept din Prahova submontană, Dumnezeu să-l odihnească, a fost ”ține-calul” mareșalului Antonescu, Dumnezeu să-l odihnescă și pe el.

 

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi,  teoria zidurilor, care nu este o teorie a conspiraţiei, ci una filosofică şi inginerească, ei bine, teoria zidurilor spune că zidurile au apărut ca o măsură de apărare, de protecţie.

 

Primele ziduri, ridicate de oamenii primitivi, aveau forme circulare şi apărau sălaşul lor de fiare, dar şi de lăcomia altor oameni, la fel de primitivi. La început palisade de lemn, apoi valuri de pământ cu şanţuri, mai apoi ziduri din piatră, piatră fasonată, cărămizi, cărămizi arse, beton, beton armat, profile de oţel şi plasă, tot de oţel. Ultima modă la ziduri este cel din sârmă ghimpată!

 

Să ne amintim de Marele zid chinezesc în lungime de 8.850 kilometri construit de dinastia Ming în faţa migraţiei mongole, o mică parte, cea reconstruită, în fotografia din titlu. Al doilea zid, ca lungime, în lume, l-am văzut, îl știu, este în Nord-Estul Iranului, între Marea Caspică şi Munţii Elborz de Vest. Are o lungime de 195 de kilomeri şi 50 de fortăreţe. Se numeşte Sadd-e-Iskander, Zidul lui Alexandru. Se poate să fi fost început la ordinul măreţului macedonean, cuceritor al Asiei. Este făcut din blocuri de piatră şi cărămizi arse sau nearse. Pe alocuri s-a folosit si lutul, probabil, pentru reparaţii urgente. Ultimile datări arată că cele mai vechi cărămizi datează din anul 274 înainte de Hristos.  Dar zidul Gorgan, cum se numeşte astăzi, a fost întărit, înălţat şi lungit în timpul dinastiei Sasanide prin secolul V-VI al erei noastre creştine. Contra hunilor albi, dar şi altor năvălitori mongoli şi turcmeni. Istoricii spun că în jurul zidului, numit şi Şarpele Roşu din cauza cărămizilor roşcate, s-au dat bătălii crunte, epice, în care erau implicaţi sute de mii de războinici. Un timp, zidul a ţinut!

 

În Europa sunt multe ziduri antice. Să ne amintim de zidul lui Hadrian, care tăia Marea Britanie în două, dar şi valul lui Traian, de fapt valurile lui Traian de la noi din ţară. Locuiesc pe vestigiile castrului roman „Fulmen” care era capătul unui asemenea zid de apărare. Ziduri construite de romani ca stavilă în calea năvălirii popoarelor migratoare.

 

Un alt Zid al Şarpelui este în Ucraina, în Spania sunt zidurile din Barcelona, Avila, Niebla şi Lugo. Polonia se poate lăuda cu zidul silesian, iar Croația cu frumosul zid, l-am vizitat, de la Ston. Un zid de apărare leaga Pireu cu Atena, în eterna Grecie, l-am văzut, şi pe el, ce a mai rămas. Sunt multe ziduri în Europa, am menţionat doar câteva, de care mi-am adus aminte.

 

Dar să nu uităm de zidurile moderne: zidul Berlinului, de zidul israelit care izolează teritoriile West Bank, zidul coreean care taie peninsula în două, zidul Nicosia, în Cipru, l-am văzut şi pe el, care împarte în zona turcească şi cea grecească, zidurile de la Menila şi Ceuta, oraşe autonome în Spania.

 

De curând s-a mai adăugat un zid: „marele zid” unguresc, pe frontiera de stat cu Serbia, Croaţia şi, parțial, România, zid construit cu intenţia opririi migraţiei musulmane. Este cam anemic şi are multe găuri, dar… există! Este comic, pentru că ungurii sunt urmaşii unor popoare migratoare. Pe de altă parte îi înţeleg perfect. Conducătorii Ungariei demonstrează că se interesează de soarta propriului popor, de securitatea şi bunăstarea lui. Sigur, în istorie, niciun zid nu a rezistat mult în faţa migratorilor. Dar, în spatele unui zid, parcă te simţi mai apărat, mai protejat. Pentru un timp, măcar!

 

Iată, vestea e veche de vreo lună, Pentagonul i-a dat lui Donald Trump miliardele de care are nevoie ca să-și construiască și el, zidul lui. Acum, la câți mexicani ilegali sunt în State, zidul lui Trump pare o măsură tardivă și inutilă.

 

Toată lumea construiește ziduri, mai puțin românii. Ei se ocupă de crime, asta a fost la modă, în vara asta!

 

Tare mă tem că venerabilul boier Neagu Djuvara, Dumnezeu să-l odihnească, avea dreptate: suntem cotropiţi şi nu ne putem apăra cu nimic din cauza drepturilor omului şi acel păcătos politic corect!  Surse UE spun că, cu ultimul grup de musulmani ajuns în noaptea de echinocţiu în Europa, prezenţa musulmană în vechiul continent a trecut de 60 de milioane. Să nu credeți că dacă numai scrie în presă invazia a încetat. Din contră!

 

Acum vă rog să mă scuzați, de cinci ani de zile urmăresc un subiect, sper să vi-l povestesc, poate în weekend, corespondenții mei din Germania și din State au găsit documentele pe care i-am rugat să le caute. Pur și simplu nu cred ce am citit, o istorie adevărată de mare mirare, din WW2, dar trebuie să mai verific datele, am timp, mereu am speranța că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼    ♂    ♀

 

 

BERBEC    Îţi stăpâneşti enervarea, ceea ce este elegant, dar nu este bine! Astăzi pune lucrurile la punct, adună-le către normalitate, nu-i lăsa pe cei duşi cu pluta să consfinţească regulile haosului! Astazi trebuie să te fereşti de incidente sau accidente cauzate de foc sau metal. Astfel de perioade sunt favorabile unor schimbări bruşte, neaşteptate, ale unor situaţii sau evenimente, sau apariţia unor evenimente ce nu puteau fi prevăzute prin deducţie logică.

TAUR  Astăzi, în special, dar şi în general treci printr-o perioadă mai dificilă, ai nevoie de sprijin. Prietenii, familia, cei dragi te înconjoară cu gânduri bune. Te poţi baza pe ajutorul lor!  Dacă ai ceva de aranjat, de comunicat, ceva ce-ţi era greu să cuantifici mai înainte în vorbe şi concepte, atunci foloseşte dimineaţa zilei de astăzi. Stelele iţi sunt favorabile mai ales in domeniul social, al acceptarii opiniilor tale de către anturaj, de către partenerii de discuţie. De asemenea, în această perioadă este bine să dai dovadă de prudenţă şi de vigilenţă, mai ales cînd te deplasezi.  Evită aglomeraţia şi orele târzii.

GEMENI  Dimineaţa încep să se lamureasca unele probleme legate de domeniul sentimental. Reflectezi că nimic nu este nou, ai mereu aceleaşi probleme! Atenţie la ce-ţi doreşti, să nu se îndeplinească! Moderaţie în relaţiile cu Fecioarele şi Vărsătorii. Proiectele începute în această perioadă vor aduce rezultate excelente.  Totuşi, este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să dotezi mica ta afacere, sau casa ta, cu tehnologie avansată, tehnică de calcul.

RAC   Îţi plouă în gânduri, dar din fericire cei dragi, care nu sunt puţini, vor să te înveselească şi să te scoată din borcanul cu melancolie! Bucură-te de toamnă…  Un telefon sau o informaţie pe net îţi pot aduce surprize plăcute. Surprizele se tin lant, si din fericire, sunt numai din cele placute. Astazi ai o veste foarte buna de departe, care şi ea te surprinde placut! Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, scurte călătorii.  Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni.  Culmea este că şi duşmanii te ajută – probabil nu te mai vorbesc de rău o perioadă!

LEU   Alegerile tale sunt astăzi clare şi precise. Aşa cum stă bine unui vânător care vede numai ceea ce se mişcă! Nu pierde ocazia să sari la gâtul unui nefericit care nu ştie că eşti…Leu! Totul o să fie OK, vorba cântecului, esenţial este să nu faci paşi prea mari, să nu faci schimbări care să-ţi dăuneze. Confucius spune că esenţial în viaţă este să ştii când să te opreşti, adică, tot el comentează, să ştii când viaţa îţi oferă maximum şi să te agăţi „cu dinţii şi ghearele” de situaţia respectivă. Lipsa de dinamică este Nirvāna, spune dialectica budistă. După atîta înţelepciune internaţională poţi să te duci la un film, ca apoi să visezi frumos şi colorat.

FECIOARĂ    Se întâmplă lucruri, care te avantajează începând chiar de azi. Capacitatea ta de a ajuta pe alţii, hărnicia şi genul detaliului dau rezultate. Favorurile merg către domeniul sentimental! Foarte bune rezultate în domeniul familiei şi al relaţiilor sociale. Ziua îţi este favorabilă, dar nu trebuie să forţezi. Perioada este, de asemenea, favorabilă pentru începerea unor proiecte sau afaceri noi, dar numai după un bilanţ adevărat, şi un sfat competent.

BALANŢĂ  În propria zodie, nu te grăbi să dai un răspuns sau să iei o decizie. Eşti stresat şi ai nevoie de odihnă, corpul tău dă semne că trebuie să încetineşti ritmul. Oamenii de succes sunt odihniţi şi zâmbitori! Un colaborator mai vechi, pe care aproape că îl dăduse-i uitării, te caută astăzi pentru ca să-ţi spună ceva, poate o propunere interesantă. Sunt prea multe lucruri neclare ca să accepţi imediat.  Atenţie mare la ce spui şi mai ales cui spui. Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar să nu te implici total. Ceva surprize plăcute, în a doua parte a zilei.

SCORPION  Dimineaţa perseverenţa ta trebuie să ţină cont de resursele materiale limitate pe care le ai. Şi de oboseala cronică. În general ţi-ai atins obiectivele profesionale, nu poţi lua o pauză? Este posibil sa primesti niste vesti si sa te nelinişteşti din cauza unor probleme despre viitorul şi siguranţa locului tău de muncă. Totul se va rezolva cu bine, din fericire, dar este bine să ai întotdeauna un plan de salvare, planul „B”.  În această perioadă trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Atenţie la regimul alimentar şi la băuturile reci.

SĂGETĂTOR    Astăzi ai tendinţa să vorbeşti prea mult, să baţi lumea la cap. Rişti să fii admonestat de colegi sau prieteni. Mai lasă şi pe alţii să vorbească, nu ai monopolul vorbelor! Fii mai elegant! Emoţiile tale sunt la „vreme frumoasă”, dar ai vrea ca lucrurile să iasă mult mai uşor. Pe de altă parte simţi nevoia unui pas înapoi, a unei perspective obiective a situaţiei, concomitent cu nişte adăugiri în gama relaţiilor sociale, dar necesare, în economia cotidiană a supravieţuirii. Trebuie să eviţi nerăbdarea şi graba, care în perioada menţionată pot să-ţi facă neplăceri. Intuiţia nu este grozavă astăzi, aşa că este bine să nu rişti şi să te limitezi la afacerile obişnuite şi la oamenii pe care îi cunoşti bine.

CAPRICORN    Astăzi cineva îţi solicită sprijinul într-o problemă, care nu este chiar din expertiza ta, dar pe care o poţi rezolva convenabil. Poţi obţine bani, dar şi recunoştiinţa persoanei respective! Nu te implica în conflicte deschise cu Gemenii sau Berbecii, în general cu semnele de aer şi de foc.  Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună urmată de o pierdere minoră.  Atenţie la cumpărături.   Limitează cheltuielile la strictul necesar.  Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni!

 VĂRSĂTOR  O zi nu foarte favorabilă, dar dacă vei evita intervenţiile bruşte şi deciziile pripite, nimic notabil nu se poate întâmplă. Planurile făcute astăzi se pot dovedi în viitor foarte profitabile. Ai energie, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm. Mai sunt şi nişte praguri de trecut, poate întîlniri, poate probleme în familie.  Este, de asemenea, o perioadă favorabilă pentru afacerile şi reuniunile de familie. Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la incidente şi atenţie să nu uiţi ceva important. Dacă porneşti de la premiza că fiecare poate fi motivat în felul lui, ziua de astăzi este căluza ta în găsirea unor răspunsuri, soluţii şi explicaţii.

PEŞTI   Neptun, retrograd, în mijlocul zodiei, spune că pare a fi o zi bună, poţi să te concentrezi pe problemele noi personale, sau ale casei. Nu lăsa lucrurile neclare. La serviciu, sau la şcoală, ai un mic răgaz ca să-ţi aranjezi o agendă logică. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni. Idealizează mai puţin persoana iubită şi o să ai o viaţă mai fericită. Nu da şi nu primi bani cu împrumut, nu trebuie sa faci specucalatii financiare  –   este un sfat prietenesc, nu o prezicere! Lucrurile devin mai serioase, ascultă cu atenţie, ţi se cere din nou ajuorul, descifrează sensul ascuns al lucurilor. Fi selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung.