Evenimentul ZileiOpiniiOpinii EVZToaca și cătușele

Toaca și cătușele

Toaca și cătușele
Doar un orb nu ar observa că ultimele săptămâni au fost marcate de un val de anchete care vizează înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

 E o premieră să se facă percheziții la mitropolii, arhiepiscopii sau episcopii. Premieră este și formalitatea controlului judiciar pentru un personaj important, cum e Înaltpreasfințitul Teodosie. Cum putem interpreta aceste acțiuni ale DNA?

Explicații și speculații pot apărea destule, dar ne lipsesc date, așa cum se și poate observa lesne din examinarea informațiilor publice despre aceste dosare. Deocamdată mă mulțumesc să remarc faptul că nu e prima oară când anchete aparent disparate ale procurorilor anticorupție vizează un singur domeniu de activitate.

Pentru prima oară, anchete corelate asupra unui domeniu au apărut în 2008-2009, când au fost vizați greii din fotbal și cei din arbitarj. În 2011, când România întârzia să fie acceptată în spațiul Schenghen, s-a descins în mai toate punctele de frontieră, fiind ridicate zeci de persoane în fiecare dosar. Atunci s-a spus că e vânată „Regina Vămilor”, misteriosul personaj care și-a păstrat anonimatul. Cea mai recentă operațiune a fost în vară, când DNA a demarat mai multe anchete în domeniul Sănătății, fiind ridicați directori de spitale din mai multe orașe sau zeci de doctori fiind cercetați pentru sponsorizări.

Cunoscând toate aceste lucruri și observând apariția dosarelor din sânul Bisericii, nu se poate să nu întrebăm dacă nu e cumva și acum o ”operațiune” care grupează declanșări de urmăriri penale din acest domeniu?

Dacă este așa, după mine, este poate cea mai grea încercare la care este supusă credința ortodocșilor, mai grea decât cea a ironiilor sau a dezvăluirilor de presă.


Accesează: