Tichete sociale de 2.000 de lei. Condițiile de acordare

Tichete sociale de 2.000 de lei. Condițiile de acordare Sursa foto: Arhiva EvZ

Mamele cu venituri mici vor primi ajutor financiar în valoare de 2000 de lei până în 2027, a decis Guvernul României. Măsura fiscală a intrat în vigoare recent și prevede acordarea unor tichete sociale pe suport electronic(n.r. carduri sociale) și măsuri supplimentare care vin în ajutorul creșterii copiilor.

Cine beneficiază de ajutorul de 2000 de lei. Condițiile pentru mamele din România

Conform Ministerului Fondurilor Europene, în perioada 2024 – 2027, bugetul total destinat cuplurilor mamă – nou născut este de 120 milioane euro. Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuţi este de 2.000 de lei şi se acordă mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, dacă sunt se încadrează în următoarele categorii: mame care beneficiază de venit minim garantat prin dispoziţie scrisă a primarului; mame care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei; mame aflate în situaţii de risc; victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi altele asemenea şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate; mame care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile; mame minore.

Lista beneficiarilorfinali pentru fiecare localitate este întocmită de serviciul public de asistenţă socială şi trimise instituţiei prefectului, care centralizează listele la nivelul fiecărui judeţ, iar tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi se emit de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor şi pot fi utilizate numai pentru achiziţionarea produselor de îngrijire pentru nou-născuţi, în reţeaua unităţilor afiliate programului, în termen de şase luni de la data emiterii acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Județele cu cei mai mulți beneficiari ai ajutorului pentru creșterea copilului

Potrivit  listelor transmise de autorităţile locale, judeţele cu cei mai mulţi beneficiari (cupluri mamă – copil) ai ajutorului de 2.000 lei pentru trusouri sunt Bacău, Suceava şi Iaşi.

Cu ajutorul acestor acestor tichetele se pot cumpăra doar produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (şampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf de la de la comercianţii parteneri Edenred, compania care a câştigat procedura de achiziţie publică pentru furnizarea cardurilor pe care se încarcă sprijinul.

Sprijinul de 2.000 de lei va fi acordat până în 2027 într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024 – 2027).