Testele rapide Corona se plătesc de acum din propriul buzunar. Ce țări au introdus noua măsură

Testele rapide Corona se plătesc de acum din propriul buzunar. Ce țări au introdus noua măsură

Cu câteva excepții, testele pentru COVID-19 nu vor mai fi gratuite, din 11 octombrie, în Germania. Cei care nu sunt vaccinați vor trebui să-și plătească singuri testele rapide, dacă doresc să participe la viața publică.

Fac excepție persoanele care, din motive de sănătate, nu pot fi vaccinate sau cele pentru care nu există o recomandare generală de vaccinare (în special femeile însărcinate și copiii și adolescenții cu vârsta sub 18 ani).

Începând cu 11 octombrie testele Corona se plătesc în Germania

Cu câteva excepții:

  • Copii sub 12 ani
  • Minori (până la sfârșitul anului)
  • Femeile gravide (până la sfârșitul anului)
  • Persoane cu simptome (testate de medic)
  • Oameni aflați în carantină (pentru a scurta perioada de carantină)
  • Persoanele care nu sunt vaccinate din motive medicale.

Scopul principal al măsurii este stimularea campaniei de vaccinare. Cei care nu sunt vaccinați sau au fost infectați cu Sars-CoV2 vor avea în continuare nevoie de un test negativ atunci când intră în spații publice interioare - cum ar fi restaurante sau cinematografe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceștia trebuie să facă un test rapid antigen care e valabil 24 de ore sau un test PCR negativ care e valabil 48 de ore.

În prezent, germanii își pot face teste rapide gratuite de mai multe ori pe săptămână.

Testele PCR cerute de medici sau de oficialii sanitari nu vor fi afectate de aceste schimbări, costurile fiind în continuare subvenţionate. Aceste teste sunt considerate mai de încredere în ce priveşte depistarea infecţiilor, menţionează dpa.

O măsură similară a intrat în vigoare luni în Elveţia

O măsură similară a intrat în vigoare luni în Elveţia, învecinată cu Germania. Testele vor fi în continuare gratuite pentru cei sub 16 ani, cei care sunt vaccinaţi cu o singură doză, cei cu suspiciuni de infectare cu coronavirus şi cei care nu pot fi vaccinaţi din motive medicale. De asemenea, programele de testare regulată în şcoli şi companii rămân gratuite.

Întrucât mai puţin de 60% din toţi elveţienii sunt vaccinaţi cu "schema completă" anticoronavirus, guvernul a lansat o nouă iniţiativă de vaccinare, înfiinţând, între altele, 50 de unităţi mobile suplimentare pentru vaccinare fără înregistrare pe tot cuprinsul ţării.

Ministrul sănătăţii a propus şi recompensarea celor care îi conving pe alţii să se vaccineze cu un voucher de 50 de franci elveţieni, adică 54 de dolari americani.

Atât în Germania, cât şi în Elveţia este nevoie de un certificat care să demonstreze că o persoană fie s-a vaccinat, fie s-a recuperat după COVID-19 ori s-a testat şi rezultatul este negativ pentru a avea acces în interiorul restaurantelor, al facilităţilor culturale şi recreative, precum şi la evenimentele organizate în interior, notează dpa.