Evenimentul Zilei > Social > Ministerul Sănătății a transmis, cu întârziere de 10 zile, protocolul de testare rapidă al elevilor și profesorilor
Ministerul Sănătății a transmis, cu întârziere de 10 zile, protocolul de testare rapidă al elevilor și profesorilor

Ministerul Sănătății a transmis, cu întârziere de 10 zile, protocolul de testare rapidă al elevilor și profesorilor

Ministerul Sănătății a trimis, vineri, unităților de învățământ protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor. Edupedu remarcă faptul că protocolul a fost transmis cu întârziere.

Ministerul Sănătății a transmis, vineri, unităților de învățământ protocolul de testare rapidă al elevilor și profesorilor

Ministerul Sănătății a trimis, vineri, unităților de învățământ protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor. Documentul include detalii despre testarea cu teste antigen rapide, scenariile posibile, dar și măsurile ce trebuie aplicate, informează Edupedu.

Protocolul de testare rapidă, antigen covid-19, în unitățile de învățământ, este făcut de Ministerul Sănătății, iar inspectoratele școlare l-au primit și trimis școlilor pe 18 februarie 2021, la 10 zile după reluarea cursurilor în format fizic.

Edupedu remarcă întârzierea cu care a fost transmis documentul

În prima parte a documentului publicat de Edupedu sunt trecute situațiile în care elevii și profesorii trebuie testați. Edupedu remarcă întârzierea cu care a fost transmis documentul.

Se recomandă testarea elevilor simptomatici a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, colegilor cazurilor confirmate din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz, cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, precum și contacților persoanelor confirmate pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituției cu care acesta a stat în apropiere, la mai puțin de 2 m, fără mască, cel puțin 15 min).

Două scenarii principale nuanțate în document

Scenariul I – elev identificat cu temperatura mai mare de 37,3˚C sau cu simptome sugestive COVID-19, precum tuse, dureri în gât sau cefalee. În acest caz, se anunță responsabilul desemnat de unitatea de învățământ și personalul medical al unității de învățământ. După care elevul este îndrumat în încăperea desemnată ca izolator, unde se izolează și este monitorizat. Se verifică existența acordului informat al părintelui/ reprezentantului legal al elevului minor, pentru testare rapidă antigen și sunt anunțați părinții/ reprezentanții legali ai elevului.

Scenariul II – Cadru didactic care are temperatura >37,3˚C sau simptome sugestive COVID -19. Contacții cazului cadru didactic detectat pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituției cu care acesta a stat în apropiere, la mai puțin de 2 m, fără mască, cel puțin 15 min) vor fi testați utilizând teste antigenice rapide în scopul identificării altor eventuale cazuri, prin deplasarea eșalonată a acestora în spațiul alocat testării.