Rakhmat Akilov a deturnat un camion pe 7 aprilie anul trecut și a intrat în pietoni într-un cartier comercial plin cu oameni din centrul orașului Stockholm. Atacul de la Stockholm a fost unul din cele câteva atentate care au avut loc începând cu 2016 în Europa şi în care a fost folosit un vehicul pentru a lovi un număr mare de persoane adunate în acelaşi loc. Alte atacuri gândite la fel şi soldate cu victime au mai avut loc la Barcelona, Londra, Berlin şi Nisa.

Cinci persoane au fost ucise și alte 14 au fost rănite grav. În urma anchetei Akilov a fost închis și condamnat la închisoare pe viață într-o închisoarea de maximă securitate.

Potrivit lui SVT, un individ de 24 de ani a reușit să intre în celula din închisoare a teroristului și a închis ușa. Apoi, teroristul a fost bătur crunt lăsându-l lat la podea. Nu este clar cât de rănit a fost teroristul uzbec și de ce acesta l-a atacat.

Reamintim că Akilov a declarat în timpul procesului că scopul actului său terorist a fost de a ucide cât mai mulți suedezi posibil. El a locuit ilegal în Suedia și ar fi fost deportat din țară înainte de a comite atacul. 

Potrivit procurorului-șef, Akilov și-a jurat supunerea față de statul islamic într-un videoclip înregistrat cu o zi înainte de atac. Este posibil ca atacul asupra sa din celulă să aibă la bază acest motiv, unul de răzbunare pentru crimele pe care lea- făcut în acea piaţă.

Te-ar putea interesa și: