Mai multe canale de presă, printre care televiziunea britanică Channel 4 și ziarul italian La Stampa, au confirmat că atacatorul de la Londra este un imam britanic, Trevor Brooks, cunoscut sub numele de Abu Izzadean.

Acesta a primit interdicția de a părăsi Marea Britanie după ce a fost condamnat pentru terorism. El fusese arestat în ianuarie 2016, în Ungaria, în localitatea Lokoshaza, la frontiera cu România, unde a prezentat un exemplar din Coran drept carte de identitate pentru a intra în țara noastră.

Izzadean este născut în Hackney, în estul Londrei, pe 18 aprilie 1975, dintr-o familie jamaicană. Este un fost creștin convertit la islamism, la vârsta de 18 ani.

A muncit ca electrician.

A avut sfertul său de oră de celebritate atunci când a încercat să-l întrerupă pe ministrul John Reid în direct la televiziune. În fața camerelor, Abu Izzadean a urlat că Reid este un „tiran” și un „dușman al islamului”, după care a fost ridicat de serviciul de securitate.

În 2004, la moscheea din Regent Park, a făcut declarații incendiare la adresa Statelor Unite, când armata americană a ocupat orașul Fallujah din Irak.

A refuzat să condamne atentatul de la Londra din 7 iulie 2005, declarând că Tony Blair și George Bush sunt adevărații teroriști, pentru că au invadat Irakul și Afganistanul.

În predicile sale de la moschee, Abu Izzadean a denunțat luptele din Irak, și, după un conflict cu autoritățile moscheii, a continuat să predice în stradă.

A făcut parte din gruparea jihadistă Al-Muhajiroun și a fost purtător de cuvânt al altui grup extremist, Al-Ghurabaa, o organizație interzisă din 2006, din cauza proslăvirii terorismului.

Izzadean era căsătorit și tată a trei copii, cărora le-a interzis să poarte „Poppy Appeal”, simbolul legiunii regale britanice, explicându-le că cine poartă așa ceva „susține uciderea musulmanilor”.

În 2008, Izzadean a fost închis pentru terorism pentru patru ani: doi ani și jumătate pentru finanțarea terorismului, iar un an și jumătate pentru incitare la terorism în străinătate.

Însă el a fost eliberat în luna mai a anului următor, după ce pedeapsa sa a fost redusă la apel. A fost închis din nou, deoarece a încălcat condițiile de eliberare.

A devenit mai religios după ce a frecventat moscheea din Finnsbury Park a imamului Omar Bakri Mohammed, cunoscut și ca „Ayatolahul din Tottenham”.

Numele Izzadean înseamnă „Puterea credinței” în arabă.

Deși căsătorit, el a postat pe internet anunțuri că mai caută alte trei neveste și mai dorește încă nouă copii.

Când a fost arestat în Ungaria, la granița cu România, el se afla împreună cu un alt britanic, Simon Keeler, de asemenea condamnat pentru terorism.

Keeler, de 44 de ani, a fost achitat în iulie trecut și intenționa să meargă în Siria pentru a intra în rândurile ISIS. A fost reținut în bena unui camion, la Dover, când încerca să părăsească Marea Britanie.