Evenimentul Zilei > International > TERORISTUL de la Londra, IMAMUL Abu Izzadean, a încercat să PĂTRUNDĂ în România acum un an. El a prezentat la frontiera ungară, ca document de identitate, un CORAN
TERORISTUL de la Londra, IMAMUL Abu Izzadean, a încercat să PĂTRUNDĂ în România acum un an. El a prezentat la frontiera ungară, ca document de identitate, un CORAN

TERORISTUL de la Londra, IMAMUL Abu Izzadean, a încercat să PĂTRUNDĂ în România acum un an. El a prezentat la frontiera ungară, ca document de identitate, un CORAN

În ianuarie 2016, Abu Izzadean și Simom Keeler, ambii condamnați pentru terorism, au încercat să treacă din Ungaria în România.

Mai multe canale de presă, printre care televiziunea britanică Channel 4 și ziarul italian La Stampa, au confirmat că atacatorul de la Londra este un imam britanic, Trevor Brooks, cunoscut sub numele de Abu Izzadean.

Acesta a primit interdicția de a părăsi Marea Britanie după ce a fost condamnat pentru terorism. El fusese arestat în ianuarie 2016, în Ungaria, în localitatea Lokoshaza, la frontiera cu România, unde a prezentat un exemplar din Coran drept carte de identitate pentru a intra în țara noastră.

Izzadean este născut în Hackney, în estul Londrei, pe 18 aprilie 1975, dintr-o familie jamaicană. Este un fost creștin convertit la islamism, la vârsta de 18 ani.

A muncit ca electrician.

A avut sfertul său de oră de celebritate atunci când a încercat să-l întrerupă pe ministrul John Reid în direct la televiziune. În fața camerelor, Abu Izzadean a urlat că Reid este un „tiran” și un „dușman al islamului”, după care a fost ridicat de serviciul de securitate.

În 2004, la moscheea din Regent Park, a făcut declarații incendiare la adresa Statelor Unite, când armata americană a ocupat orașul Fallujah din Irak.

A refuzat să condamne atentatul de la Londra din 7 iulie 2005, declarând că Tony Blair și George Bush sunt adevărații teroriști, pentru că au invadat Irakul și Afganistanul.

În predicile sale de la moschee, Abu Izzadean a denunțat luptele din Irak, și, după un conflict cu autoritățile moscheii, a continuat să predice în stradă.

A făcut parte din gruparea jihadistă Al-Muhajiroun și a fost purtător de cuvânt al altui grup extremist, Al-Ghurabaa, o organizație interzisă din 2006, din cauza proslăvirii terorismului.

Izzadean era căsătorit și tată a trei copii, cărora le-a interzis să poarte „Poppy Appeal”, simbolul legiunii regale britanice, explicându-le că cine poartă așa ceva „susține uciderea musulmanilor”.

În 2008, Izzadean a fost închis pentru terorism pentru patru ani: doi ani și jumătate pentru finanțarea terorismului, iar un an și jumătate pentru incitare la terorism în străinătate.

Însă el a fost eliberat în luna mai a anului următor, după ce pedeapsa sa a fost redusă la apel. A fost închis din nou, deoarece a încălcat condițiile de eliberare.

A devenit mai religios după ce a frecventat moscheea din Finnsbury Park a imamului Omar Bakri Mohammed, cunoscut și ca „Ayatolahul din Tottenham”.

Numele Izzadean înseamnă „Puterea credinței” în arabă.

Deși căsătorit, el a postat pe internet anunțuri că mai caută alte trei neveste și mai dorește încă nouă copii.

Când a fost arestat în Ungaria, la granița cu România, el se afla împreună cu un alt britanic, Simon Keeler, de asemenea condamnat pentru terorism.

Keeler, de 44 de ani, a fost achitat în iulie trecut și intenționa să meargă în Siria pentru a intra în rândurile ISIS. A fost reținut în bena unui camion, la Dover, când încerca să părăsească Marea Britanie.