Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministru afacerilor interne, Gabriel Oprea a participat la Ceremonia de deschidere a celei de-a 43-a Conferințe Europene Regionale a INTERPOL, organizată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, la București. 

Oficialul MAI a declarat că a discutat cu secretarul general al INTERPOL, Jürgen Stock, despre cazul cetățeanului român răpit în Burkina Faso și despre evoluția acestei situații și că suntem interesați să avem un schimb de informații cu INTERPOL în acest caz, având în vedere experiența organizației în problematicile de tip terorist.

Oficialii prezenți la deschiderea Conferinței  Europene Regionale a INTERPOL de la București (FOTO: MAI)

Peste 20.000 de teroriști au tranzitat Europa cu pașapoarte furate

La ceremonia de deschidere de la București a fost prezent Jürgen Stock, chestor general de poliție Petre Tobă – șeful Poliției Române, Filippo Dispenza – membru al Comitetului Executiv al INTERPOL, delegat pentru Europa, oficiali din cele 50 de țări din Regiunea Europeană și din alte zone ale globului, precum și reprezentanți ai mai multor Organizaţii Internaţionale, Instituții și Agenții Europene. 

Jürgen Stock a precizat că datele Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că aproximativ 20.000 de luptători străini au tranzitat Europa cu paşapoarte furate, mergând către zone de conflict din Orientul Mijlociu. Oficialul Interpol a precizat că migraţia ilegală, criminalitatea cibernetică şi fluxul de luptători străini sunt „pericole majore la adresa stabilităţii din Europa şi nu numai”.

Vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea la Conferința  Europene Regionale a INTERPOL de la București (FOTO:MAI)

Vicepremierul pentru securitate națională, Gabriel Oprea a precizat: “…În actualul context de securitate, demersurile întreprinse de România, inclusiv la nivelul întăririi parteneriatelor cu principalele organizații polițienești internaționale, consolidează tot mai mult rolul de pilon de stabilitate și securitate al țării noastre în regiune. Evenimentele tragice care au avut loc în acest an în Europa au adus în prim planul discuțiilor tuturor agențiilor de aplicare a legii noile tipuri de infracțiuni transfrontaliere, care constituie amenințări grave la adresa securității naționale a fiecărui stat.

Mă refer aici, în primul rând, la terorism, la fenomenul luptătorilor străini, la traficul ilegal de arme, dar și la infracțiunile informatice. Astăzi, lupta împotriva terorismului este o provocare globală, care cere eforturi unite din partea statelor din întreaga lume. De aceea, INTERPOL are un rol extrem de important fiind o platformă strategică pentru schimbul operativ de informații între statele sale membre”.

Baza de date a autorităților române, accesată în fiecare secundă

La finalul ceremoniei de deschidere a Conferinței, Jurgen Stock și Gabriel Oprea au susținut declarații de presa.

Secretarul general al INTERPOL a susținut că „În fața unor amenințări criminale, cum sunt cele care vor fi discutate la această conferință, țara dumneavoastră a demonstrat un angajament puternic către cooperarea polițienească internațională printr-o utilizare impresionantă a serviciilor și instrumentelor globale ale INTERPOL, pentru a proteja nu doar proprii cetățeni, ci pe toți cetățenii Europei și ai întregii lumi. Sprijinul continuu al unor țări cum este România a făcut ca Interpolul să fie organizația robustă de luptă împotriva criminalității de astăzi”.

În declarația sa, vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat că: „Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, a dovedit că este un partener serios și profesionist, capabil să gestioneze problematici complexe și să contribuie la creșterea nivelului de securitate regională. Suntem preocupați constant de participarea la operațiunile INTERPOL și la implementarea tuturor instrumentelor de cooperare puse la dispoziție.

La nivelul anului 2014, spre exemplu, România a contribuit la bazele de date INTERPOL cu peste 1.750.000 de informații operative, iar agențiile de aplicare a legii din țara noastră au accesat bazele de date de aproape 20 de milioane de ori (odată la 1,2 secunde n.r.)

Schimbul operativ de informații a condus, printre altele, la depistarea, prin intermediul Biroului Național INTERPOL din cadrul Poliției Române, a unor urmăriți internațional deosebit de periculoși.“