„La ora actuală se urmărește ca tratamentul să fie personalizat. De aceea se cheamă PersoTHER – terapie personalizată. Fiecare pacient are nevoie de un anumit tratament pentru tipul lui de boală. Înainte nu se putea stabili acest lucru şi toată lumea primea chimioterapie, radioterapie, la grămadă”, a explicat Carmen Ardeleanu, manager ştiinţific al proiectului.

Analize parțial susținute de CNAS

Acum, la institut se pot face seturi de analize parțial susținute financiar de CNAS, care sunt prezentate ulterior specialistului oncolog și pe baza cărora acesta stabilește schema de tratament cea mai potrivită. Nu va mai fi nevoie ca analizele să ajungă în Ungaria sau Austria cum se întâmpla până acum, a mai spus Ardeleanu.

„Modernizarea infrastructurii INCD „Victor Babeş” pentru cercetarea avansată în medicina celulară şi moleculară- CAMED”, este un alt proiect de cercetare la vârf făcut public ieri. Valoarea totală a proiectului este de peste 43 de milioane de lei din care 35 milioane de lei bani europeni. Șeful institutului, academicianul Laurențiu M. Popescu  a arătat că cercetarea telocitelor (celule capabile să repare țesuturi) a primit în acest fel un sprijin financiar real.

Te-ar putea interesa și: