Evenimentul Zilei > Politica > Primarii AMENINȚĂ GUVERNUL cu PROTESTE. Discuții APRINSE la Ministerul Finanțelor
Primarii AMENINȚĂ GUVERNUL cu PROTESTE. Discuții APRINSE la Ministerul Finanțelor

Primarii AMENINȚĂ GUVERNUL cu PROTESTE. Discuții APRINSE la Ministerul Finanțelor

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), continuă miercuri discuţiile cu Ministerul Finanţelor, referitor la alocările bugetare pentru anul curent. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că miercuri va prezenta varianta finală, dar edilii ameninţă cu proteste în faţa Guvernului, în cazul în care propunerile lor nu sunt aceptate.

Recent, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a afirmat că, dacă propunerile nu le vor fi acceptate, primarii inteționează să protesteze în faţa Guvernului.

„Vom chema şi alţi primari, şi, dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa în faţa Guvernului ca protest în numele cetăţenor din România. Banii nu se iau de la primar sau de la primărie, ci de la cetăţeni”, a anunţat, marţi seară, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, după întâlnirea cu ministrul Finanţelor, scrie news.ro.

La întâlnirea cu primarii de municipii, care a avut loc marţi, au participat conslierul premierului Darius Vâlcov şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Au fost făcute două propuneri în aceste câteva ore de discuţii, pe care o să le analizăm acum la Ministerul de Finanţe şi pentru care am promis că mâine, într-un termen foarte scurt, să ieşim cu varianta finală pe care sperăm noi să o agreeze cea mai mare parte a celor care au fost azi la şedinţă”, a declarat, marţi seară, Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei.

Teodorovici a afirmat că veniturile primăriilor au crescut constant în ultimii ani, fiind vorba despre o creştere de circa cinci miiarde de lei.

La rândul lor, primarii au criticat atitudinea Guvernului. Ei au afirmat că cer o treime din bugetul statului, precizând că nu este normal să se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizaţi de cetăţenii din oraşele lor să rămână în comunităţi.

„Regret că am ajuns în această postură, să cerem drepturile cetăţenilor din localităţile noastre. Cetăţenii contribuie la acest impozit pe venit general. Noi ne batem azi ca o parte din banii pe care îi produc comunităţile să rămână pe plan local. Este regretabil că cifrele noatre nu bat cu cifrele ministrului de Finanţe. Cum să spui că nouă ne-au crescut veniturile în 2018, când noi ştim, şi toţi au vorbit, de marle pierderi”, a mai spus, după şedinţă, Gheorghe Falcă.

Primarii de municipii au cerut, luni, o întâlnire de urgenţă cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre Legea bugetului.