Evenimentul Zilei > Actualitate > Tensiunile renasc la granița dintre China și India. Asul din mâneca samurailor lui Jinping. VIDEO
Tensiunile renasc la granița dintre China și India. Asul din mâneca samurailor lui Jinping. VIDEO

Tensiunile renasc la granița dintre China și India. Asul din mâneca samurailor lui Jinping. VIDEO

Armata de Eliberare a Poporului chinez a făcut o achiziție de forță: versiunea digitală a lansatoarelor multiple de rachete cu rază lungă PHL-03. Chinezii speră să fie atuul care să facă diferența la granița cu India.

Lansatoarele PHL-03 au fost filmate într-o acțiune de masă la un batalion de artilerie al Comandamentului Militar al Armatei de Eliberare a Poporului chinez de la Xinjiang.

Un lansator de rachete de ultimă generație poate ataca simultan ținte multiple

Noul design permite lansatorului de rachete să atace simultan ținte multiple, relatează South China Morning Post. China a echipat trupele sale de la granița cu India cu o rachetă modificată montată pe un camion militar, anunță canalele media de stat.

Versiunea digitală a lansatoarelor multiple de rachete de gamă lungă PHL-03 au fost filmate într-o desfășurare de masă la un batalion de artilerie al Comandamentului Miltar al Armatei de Eliberare a Poporului chinez. Unitatea este staționată într-o zonă de platou, la o altitudine de 5.200 metri, unde Armata a fost implicată într-o coliziune fatală cu trupele indiene în iunie 2020.

“Această rachetă este principalul echipament de asalt al trupelor de artilerie, care poate fi folosită pentru desfășurarea rapidă, capturarea și controlul regiunilor cheie”, a declarat sursa citată de SCMP. Cu ajutorul rachetei, trupele chineze vor fi capabile să lupte pe terenul dificil de platou, desert și toate condițiile meteo nefavorabile, a mai precizat sursa.

China vrea să se revanșeze în fața Indiei după conflictul din iunie 2020

Lansatorul de rachete de mari dimensiuni cu autopropulsie are 12 tuburi de cilindri cu calibru de 300 mm, cu o greutate standard de 800 kg pentru fiecare rachetă, destinată să acopere de la distanță o zonă extinsă de schimb intens de focuri. Tragerea sa cu rază lungă urcă la 130 kilometri, iar camionul cu 8 roți atinge o viteză de 60 km/oră.

Designul permite lansatorului de rachete să fie foarte mobil și flexibil, astfel că are nevoie de numai 3 minute pentru a trece la statutul de confruntare și doar un minut să intre în modul de urgență. Versiunea actualizată are sisteme de control al focului complet automatizate cu sistemul chinez de poziționare prin satelit BeiDou.

Armata de Eliberare a Poporului a fost implicată într-o coliziune fatală cu trupele indiene, în iunie 2020. În luna octombrie, racheta PHL-03 a fost montată și testată de către unitățile de artilerie chineze în Tibet.Conflictul cu India de anul trecut a fost cel mai dur și cel mai puternic la nivel militar dintre cele două țări, din ultimele decenii. Au fost câteva zeci de morți de ambele morți, iar armistițiul a durat până în iarnă.

Pentru a conferi trupelor sale de la graniță mobilizate în Himalaya un avantaj față de trupele Indiei, Armata de Eliberare a Poporului chinez și-a modernizat echipamentul, inclusiv cu cel mai nou model de tancuri ușoare model 15 , obuziera de 155 milimetri extrem de puternică, drone adaptate pentru condiții de platou.

Sursa: South China Morning Post