Evenimentul ZileiInternationalPeste 2,5 miliarde de oameni, la un pas de război. Ciocniri armate între India și China

Peste 2,5 miliarde de oameni, la un pas de război. Ciocniri armate între India și China

Peste 2,5 miliarde de oameni, la un pas de război. Ciocniri armate între India și China
O nouă ciocnire în zona de frontieră între trupele indiene şi chineze s-a soldat cu răniţi de ambele părţi. Incidentul s-a produs săptămâna trecută la pasul Naku La în statul Sikkim (nord-est), au indicat surse militare.

Ciocniri armate între India și China. Media internațională, citând responsabili militari indieni, evocă victime de ambele părţi.

O patrulă chineză a încercat să traverseze teritoriul indian înainte de a fi respinsă, au declarat responsabilii citaţi. Naku La leagă Sikkim de regiunea Tibet din China.

Ultimele discuţii destinate detensionării situaţiei între cele două comandamente militare au avut loc duminică.

În luna mai 2020, luptele corp la corp la frontiera din Sikkim  au reaprins tensiunile dintre cele două ţări vecine. Care sunt și cele mai populate din lume.

Cel mai sângeros conflict din ultimii 45 de ani

În iunie, cel puţin 20 de soldaţi indieni şi un număr necunoscut de militari chinezi au fost ucişi într-o confruntare la frontiera dintre cele două ţări. Zona Ladakh din Himalaya, o zonă în jurul căreia există o veche dispută între China și India. A fost pentru prima oară în ultimii 45 de ani când incidentele din zonă au luat o astfel de turnură.

Conflictul din Himalaya de vest a apărut după ce o patrulă de soldați indieni a întâlnit trupe chineze. Indienii spun că au crezut că acea zonă fusese părăsită de Armata de Eliberare Populară (PLA), în conformitate cu un acord din 6 iunie, au spus surse din Delhi.

Linia de control efectiv, frontiera de facto între India şi China, nu este corect demarcată, notează AFP, potrivit Agerpres.

Ciocniri armate între India și China. În confruntări nu se folosesc arme de foc

Potrivit unei mai vechi practici pentru a evita o confruntare reală militară, armatele indiană şi chineză nu folosesc la arme de foc la frontieră. Şi oficial, niciun foc nu a fost tras din 1975.

După luptele corp la corp din 15 iunie, înalţi responsabili ai celor două armate s-au întâlnit şi au convenit să acţioneze pentru a aplana tensiunile.

Cele două ţări au trimis în această regiune, unde în prezent s-a instalat o iarna aprigă, zeci de mii de soldaţi suplimentari, precum şi armament greu.

Ultimul conflict deschis între cele două ţări datează din 1962. Atunci trupele indiene au fost rapid înfrânte de către armata chineză în cursul unui război-fulger.


Accesează: