Evenimentul Zilei > Actualitate > China vrea război! Războiul cu SUA începe în Marea Chinei de Sud?
China vrea război! Războiul cu SUA începe în Marea Chinei de Sud?

China vrea război! Războiul cu SUA începe în Marea Chinei de Sud?

Beijingul își înmulțește provocările la adresa SUA, dar și a celorlalte țări care contest pretențiile chineze  asupra mărilor din sudul și estul țării.

China vrea război! Beijingul a adoptat o lege care permite explicit, pentru prima dată, Gărzii de Coastă să deschidă focul  împotriva navelor străine.

China vrea război!

.Legea privind paza de coastă a fost adoptată vineri de comitetul permanent al Congresului Național al Poporului,. Actul normativ împuternicește Garda de Coastă să „ia toate măsurile necesare, inclusiv utilizarea armelor,  când  drepturile suverane ale Cjinei sunt încălcate.


Care e asemănarea dintre China și SUA? Bancul îngrozește America


Proiectul de lege a împuternicit, de asemenea, garda de coastă să creeze zone de excludere temporară „după cum este necesar” pentru a opri intrarea altor nave.

Răspunzând îngrijorărilor, ministerul de externe chinez afirmă că legea este în conformitate cu practicile internaționale.

De fapt, noua lege chineză aprinde, pur și simplu, fitilul unui adevărat butoi cu pulbere. China are dispute de suveranitate maritimă  cu mai multe țări pentru Marea Chinei de Sud. Există, de asemenea, și un litigiu cu Japonia în Marea Chinei de Est.

Risc major de rîzboi

Paza de coastă a Chinei este cea mai puternică forță din regiune și este deja activă în vecinătatea insulelor nelocuite ale Mării Chinei de Est controlate de Japonia. În ceea ce privește Marea Chinei de Sud, Beijingul o pretinde aproape integral.

e să înlocuiască SUA ca putere militară dominantă în Asia de Est. De asemenea, zăcămintele submarine de petrol și gaze naturale, pot fi cheia menținerii ritmului de dezvoltare economică.

China vrea război, americanii nu vor să cedeze

Cea mai recentă mișcare a Chinei ar putea complica și mai mult relațiile sale cu Statele Unite, care mențin alianțe strategice cu mai multe țări din Asia și Pacific, inclusiv Japonia, Filipine, Vietnam și Indonezia. Țări care contestă care au revendicări maritime concurente cu Beijingul.care contest suveranitatea chineză asupra mărio din estul și sudul țării.


Istoria secretă. Au românii vocația trădării? Ce spun germanii


Într-o postare pe rețelele de socializare, Christian Le Miere, analist de diplomație maritimă , susține că noua lege „lovește inima” politicii SUA privind libertatea de navigație în Marea Chinei de Sud, notează Al Jazeera.