Președintele ucrainean a semnat luni decretul de punere în aplicare decizia din 6 septembrie a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) privind denunţarea Tratatului de prietenie, cooperare şi parteneriat între Ucraina şi Rusia, a nunțat site-ul oficial al președinției, potrivit Agerpres.ro.

Astfel, Rusia va fi informată până la 30 septembrie printr-o notă emisă de Ministerul de Externe din Ucraina cu privire la dorința Kievului de a denunța tratatul.

Tratatul dintre Ucraina și Rusia a fost semnat la 31 mai 1997, pentru o perioadă de zece ani și prevedea prelungirea automată a sa, atât timp cât părțile nu se opun. 

Acest tratat stipulează principiul parteneriatului strategic între Ucraina şi Rusia, recunoaşterea inviolabilităţii frontierelor existente, respectarea integrităţii teritoriale şi obligaţia reciprocă de a nu folosi propriul teritoriu în detrimentul securităţii celeilalte părţi.

Mai mulți responsabili ucraineni au cerut denunțarea contractului, după ce Rusia a anexat Crimeea și a început conflictul de la Donbas