Afirmarea unui asemenea partid, care, la fel ca unii oficiali ruşi, consideră guvernul ucrainean drept "regim fascist", arată că există simpatizanţi ai Moscovei chiar şi în Polonia, ţară unde, spre deosebire de alte state est-europene, se observa până în prezent o aparentă unanimitate în condamnarea politicii expansioniste a Rusiei, relatează Agerpres, citând agenţia EFE.

"Trebuie să analizăm cu multă atenţie cine se află în spatele finanţării acestui partid", a declarat ministrul polonez de Externe, Gzegorz Schetyna. Autorităţile de la Varşovia nu au deocamdată dovezi că respectiva formaţiune ar fi sprijinită financiar de Rusia.

Partidul Zmiana şi liderul său, Mateusz Piskorski, afirmă că politica formaţiunii va fi de susţinere a unei "colaborări active cu toate statele vecine Poloniei", nefiind de acord cu eticheta de partid prorus.

Este de remarcat însă faptul că la ceremonia de prezentare a partidului, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Varşovia, au fost invitaţi şi lideri ai separatiştilor proruşi din Ucraina, inclusiv aşa-numitul ministru de externe al autoproclamatei republici populare Doneţk, Alexander Kofman, căruia Piskorski i-a înmânat personal invitaţia în timpul unei întrevederi la Minsk. Însă aceştia nu au reuşit să asiste la eveniment, întrucât autorităţile poloneze le-au refuzat acordarea vizei, fapt calificat de Piskorski drept 'scandalos'.

Acesta din urmă este prezent adesea în mass-media rusă. "Vom spune lucrurilor pe nume. Insurgenţii din Doneţk luptă împotriva fascismului şi politicienii noştri încă sunt de partea acestei barbarii totalitare, etno-naţionaliste şi rasiste", spunea el recent într-o declaraţie pentru presa rusă.

Deşi se estimează că ponderea electorală a acestui nou partid va fi minimă, trebuie avut în vedere că, pe lângă viziunea lui asupra politicii externe, şi-a formulat pe plan intern obiective precum naţionalizarea companiilor, revizuirea legislaţiei muncii în favoarea angajaţilor sau creşterea impozitelor pentru cei bogaţi, idei de natură să atragă electoratul, avertizează Katarzyna Kowalska, analist politic din Polonia.

Pe de altă parte, nimeni nu se îndoieşte de eficienţa maşinii propagandistice ruseşti, mai ales după ocuparea Crimeii urmată de o adevărată ofensivă informaţională prin care Moscova încearcă să justifice în faţa comunităţii internaţionale anexarea acestei peninsule.

Dar, pe lângă apariţia partidului Zmiana, îngrijorarea de la Varşovia este amplificată şi de lansarea serviciului în limba poloneză al noii agenţii ruse de presă Sputnik, considerată un instrument de bază al propagandei Kremlinului.

"Este vorba despre noi paşi, paşi ce fac parte dintr-un tot unitar al ofensivei propagandei conduse de media finanţată direct din bugetul Rusiei", a avertizat şeful diplomaţiei poloneze, care a vorbit despre "o provocare" la adresa siguranţei naţionale.