Evenimentul Zilei > Social > Avertismentul medicilor pentru părinți. Riscurile unor probleme grave cresc cu 80%. Este cel mai mare dușman al copiilor
Avertismentul medicilor pentru părinți. Riscurile unor probleme grave cresc cu 80%. Este cel mai mare dușman al copiilor

Avertismentul medicilor pentru părinți. Riscurile unor probleme grave cresc cu 80%. Este cel mai mare dușman al copiilor

Copiii care petrec prea mult timp în fața unui smartphone sau a ecranului computerului au cu 80% mai multe șanse să aibă probleme grave la ochi. Specialiștii au declarat că miopia este din ce în ce mai întâlnită la cei mici.

Cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin au verificat mai mult de 3.000 de lucrări privind impactul dispozitivelor electronice asupra vederii copiilor și tinerilor. Telefonul a ajuns pentru un copil o dependență, iar probleme de sănătate nu încetează apară. Un tânăr care petrece peste 3 ore pe smartphone are șanse mai mari sufere de miopie.

Explozie de miopii în rândul tinerilor

În medie, utilizarea activă a smartphone-urilor crește riscul de miopie cu 30%, iar în combinație cu computerele – pînă la 80%, concluzionează cercetătorii. Ei se tem că pînă în 2050 cel puțin jumătate din populația lumii suferi de miopie.

 

Medicii sfătuiesc părinții fie atenți la cei mici și îi ghideze către alte activități care nu le pot pune în pericol vederea și nu numai. În țări precum Japonia s-a ajuns la măsuri disperate de genul interzicerea utilizării smartphone-urilor după ora 9 seara, de către copii.

„Calculatorul necesită niște abilități motorii foarte specializate, pe care ochii tineri încă nu le-au dezvoltat. Abia atunci când sistemul vizual e complet matur poate suporta mai bine stresul implicat de calculator. Activitatea prelungită poate crea probleme oculare prin focalizarea atenției asupra unui singur punct și prin efort îndelungat”, spune și Dr. Dorina Nicolae.

Părinții joacă un rol important

Oftalmologii au povestit că tinerii au dezvolat mai multe probleme de sănătate din cauza telefonului, iar mulți au ajuns la operații grave la ochi din cauza ignoranței părinților.

„Acestea sunt efectele pe termen scurt. O serie de efecte nocive pe termen lung le remarcăm noi, medicii oftalmologi, când examinăm din ce în ce mai mulți copii care dezvoltă miopie, mai ales dacă folosesc toate aceste device-uri (telefon, computer, tabletă, laptop, televizor) mai mult de trei ore pe zi. Din aceste motive, noi preferăm să le recomandăm părinților să-i lase pe copii în fața monitoarelor maximum 1 oră și 30 minute pe zi”, recomandă medicul primar oftalmolog Andreea Ciubotaru pentru Doctorul zilei.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: