Evenimentul Zilei > Social > Speranțe pentru milioane de pacienți. Tehnică revoluționară în lupta împotriva cancerului
Speranțe pentru milioane de pacienți. Tehnică revoluționară în lupta împotriva cancerului

Speranțe pentru milioane de pacienți. Tehnică revoluționară în lupta împotriva cancerului

O nouă tehnologie pare să dea rezultate în lupta împotriva cancerului. Este vorba despre nanoparticule.

Cancerul este o boală ce are o frecvență extrem de ridicată la nivel mondial. Tratamentele existente în acest moment nu garantează vindecarea și, în general, sunt însoțite de numeroase efecte secundare.

Tratarea cancerului cu nanoparticule magnetice poate constitui o metodă eficientă în vindecarea sau ameliorarea acestei boli. Avantajele acestei metode de tratament includ acțiunea directă a medicamentului asupra celulelor canceroase și reducerea efectelor adverse.

Nanoparticulele magnetice au fost evidențiate în 1960 de către cercetătorii de la NASA. Acestea sunt particule magnetice aflate într-o suspensie coloidală. Materialul din care sunt formate este reprezentat de substanțe ce au proprietăți magnetice, precum: cobalt, fier, nichel.

Nanoparticulele magnetice au un diametru cuprins între 1 – 1000 nm. Ele sunt suspendate într-un lichid hidrofil sau hidrofob.

Tratarea cancerului cu nanoparticule magnetice și căldură

Acest tratament constă în administrarea de nanoparticule magnetice la nivelul celulelor canceroase și creșterea temperaturii locale prin expunerea la curent alternativ. Temperatura locală crește până la 42 – 46 °C. Rolul acestei temperaturi ridicate constă în distrugerea unor receptori de la suprafața celulelor canceroase.

Prin distrugerea receptorilor, celulele canceroase sunt recunoscute de celule „natural killer” ale sistemului imunitar. Temperatura ridicată îmbunătățește și acțiunea chimioterapiei și a radioterapiei.

Când a avut loc primul test pe oameni?

Primul studiu realizat pe subiecți umani a fost desfășurat în 2005. Subiecții au fost pacienți ce aveau diagnosticul de cancer de prostată. Studiul a evidențiat că modalitatea de tratament cu nanoparticule magnetice este ușor tolerată de organism.

În 2007 a fost desfășurat un studiu asupra unor pacienți ce prezentau diferite forme de cancer localizate la creier. S-au utilizat nanoparticule magnetice, la temperaturi ridicate, dar și radioterapie. Rezultatele au arătat că metoda de tratament este tolerată de către organism, dar nu au fost prezente îmbunătățiri clinice semnificative în starea pacienților.

Avantajul major al acestei metode de tratament este reprezentat de faptul că nanoparticulele acționează la nivel celular. Prin urmare, pot ținti doar celulele canceroase, fără a afecta celulele normale. Pentru a evidenția acest aspect, a fost realizat un studiu ce a implicat utilizarea nanoparticulelor magnetice, la temperatură ridicată, împreună cu in inhibitor de proteazom. Așadar, s-a demonstrat că pot fi tratate și tumori ce au o răspândire pe o suprafață extinsă, utilizând nanoparticulele magnetice, arată Dailymail.