Lumea farmaceutică se schimbă radical. Descoperirea este uriașă

Lumea farmaceutică se schimbă radical. Descoperirea este uriașă

Nanoparticulele de aur pot deveni o alternativă promițătoare în tratamentul infecțiilor, arată un studiu publicat recent.

Studiul aparţine unor exeperţi de la Universităţile Rovira i Virgili din Spania, Grenoble din Franţa, Saarland - Germania şi RMIT din Australia. Atât prevalența rezistenței la antibiotice, cât și creșterea infecțiilor asociate sporesc cererea de noi tratamente avansate și mai eficiente pentru astfel de boli. În acest sens, pentru combaterea infecției, sunt descrise nanoparticulele cu activitate antibacteriană inerentă și nanoparticulele care acționează ca nanovehiculele.

Nanoparticulele de aur pot fi o alternativă la tratarea infecţiilor

Cercetătorii au descoperit că deformarea mecanică a bacteriilor este un mecanism de toxicitate ce permite uciderea lor prin nanoparticule de aur şi care ar putea fi o alternativă la antibiotice, a informat universitatea spaniolă Rovira i Virgili (URV). Aurul este un material inert chimic - nu reacţionează în faţa organismelor vii - dar care se utiliza în medicina Egiptului Antic şi care în prezent permite vizualizarea tumorilor, printre alte aplicaţi.

Echipa de cercetători a demonstrat că deşi sunt inerte, nanoparticulele de aur nu sunt în schimb inofensive pentru bacterii şi le pot distruge graţie unui mecanism fizic care le deformează peretele celular.

În prezent, rezistența antimicrobiană (RAM) este răspândită în 22 de țări, cu aproximativ 500.000 de persoane infectate în întreaga lume

Cercetătorul Peter O'Neill a alertat toate guvernele din întreaga lume că decesele cauzate de RAM vor depăși cancerul până în 2050, estimând 10 milioane de decese până la această dată. O consecință a creșterii bacteriene necontrolate este prevalența crescută a biofilmelor, care sunt comunități de microorganisme compuse de obicei din mai multe specii acoperite într-o matrice extracelulară de protecție auto-produsă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru aceasta, au fabricat un model artificial de membrană celulară bacteriană şi au evaluat cum reacţiona când intra în contact cu nanoparticule de aur sintetizate în laborator la 100 de nanometri (de 8 ori mai subţiri decât un fir de păr).

Nanoparticulele au caracteristici unice şi pot fi arme în combaterea infecțiilor

În faţa nanoparticulelor s-a observat că bacteriile se deformează, ca şi cum s-ar aspira aerul din interiorul unui balon până când acesta rămâne flasc, a declarat Vladimir Baulin, cercetător la Departamentul de Inginerie Chimică al URV.

Cercetătorii au remarcat că moartea bacteriei a intervenit după o aspiraţie masivă, ca şi cum peretele celular al bacteriei ar fi explodat în mod spontan. Rezultatul acestui studiu ar putea dezvălui noi căi pentru uzul materialelor antibacteriene universale bazat pe principii fizice. Nanotehnologia oferă oportunități în multe domenii, dar cele mai importante se regăsesc în tratarea infecțiilor, se arată în studiul publicat de ncbi.