E incredibil ce s-a descoperit în placenta femeilor însărcinate

E incredibil ce s-a descoperit în placenta femeilor însărcinate

Un studiu șocant susține că pentru prima dată au fost găsite particule de carbon și metal, provenite din poluarea provocată de traficul rutier, în placenta femeilor însărcinate.

Oamenii de știință din Marea Britanie au găsit primele dovezi că particule de carbon și metal, inclusiv siliciu, fosfor și crom, intră în placenta care furnizează hrana necesară fătului.

Particulele inhalate provenite din poluarea aerului se deplasează de la plămânii mamelor în fluxul sanguin și de acolo spre placentă sau organele mammei.

Expunerea la poluarea cu particule a fost legată de bătăi neregulate ale inimii, scăderea funcției pulmonare, simptome respiratorii crescute și dificultăți de respirație.

Experții spun că particulele minuscule ar putea afecta negativ inimile și creierul bebelușilor nenăscuți din Londra, unde nivelul de poluare a depășit limitele legale, Cercettătorii recunosc, însă, că sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra acest lucru.

„Munca noastră a arătat că nanoparticulele potențial toxice, bogate în metale, provenite din poluarea aerului,  pot fi transportate la creier, inimă, iar acum în placentă”, a spus profesorul Barbara Maher de la Universitatea Lancaster. „Este foarte puțin probabil ca astfel de particule, având acces la placentă, să nu afecteze fătul.

Este esențial ca poluarea aerului cu particule să fie redusă și urgenţă

Profesorul Maher a spus că există deja dovezi cu privire la problemele pe care le au la naşterea copiilor  mamele care trăiesc în zone cu concentrații mari de PM2,5 - particule de 2,5 micrometri.

Imagini cu microscopie electronică a celulelor placentare de la diferiți participanți, care prezintă particule negre (indicate prin săgeți roșii) din particule inhalate

„Este puțin probabil ca incursiunea particolelor de poluare în lichidul amniotic și în fluxul sanguin fetal să dăuneze fătului în curs de dezvoltare”, a spus ea pentru MailOnline.

„Vedem impactul nanoparticulelor asupra inimii și creierului sugarilor și tinerilor din zonele cu poluare ridicată, astfel încât ar putea avea un impact similar în uter”.

Placenta de la 15 femei sănătoase care locuiesc în Londra a fost donată studiului după nașterea copiilor la Royal London Hospital. Expunerea la poluare a fost determinată la 13 dintre femei, toate având o limită peste media anuală înregistrată de OMS. Aceasta este stabilită la 20 micrograme pe metru cub. Celulele din placente au fost analizate folosind mai multe tehnici, inclusiv microscopie luminoasă și electronică, raze X și analize magnetice.

Echipa s-a îngrozit când a găsit particule negre care seamănă foarte mult cu particulele provenite din poluare în celulele placentare de la toate cele 15 femei.

„Ne-am gândit de mai mult timp că particule de poluare se deplasează către placentă, dar acum există şi dovada, conform acestui studiu”, a spus Dr. Lisa Miyashita de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Ne puteți urmări și pe Google News