Balmoșul este un fel de mâncare tradițional românească pe bază de mămăligă cu mult adaos de lactate. Acest fel de mâncare plin de arome și foarte bogat în savoare. Pentru această rețetă există mai multe metode de preparare, cele mai celebre fiind rețeta ardelenească și cea bucovineană.
Balmoș ca în Bucovina
Una dintre mâncărurile principale ale ciobanilor din Bucovina este balmoșul, care este confundat adesea cu o simplă mămăligă. Chiar dacă are la bază mămăliga, diferența care schimbă în totalitate gustul este faptul că nu se fierbe în apă, ci în zer.
Pentru a prepara această rețetă aveți nevoie de:
- 1 kg mălai
- 350 g unt
- 2 litri smântână
- 1 ou
- 600 g brânză de oaie
- 250 g caș
- Sare
Cum se prepară în variantă din Bucovina
Metoda de pregătire este una foarte ușoară. Deși rețeta conține zer, dacă nu aveți îl puteți înlocui cu o smântână mai ușoară, cât mai apoasă.
Într-o oală înaltă puneți untul la topit, unde ați presărat puțină sare. Apoi turnați deasupra zerul/smântâna și lăsați la fiert, la foc mic.
Când începe să clocotească, turnați mălaiul treptat și cernut, la fel cum procedați ăpentru mămăligă. Amestecați puțin ca să nu facă cocoloașe și lăsați la fiert 15 minute.
Puneți oul, după care amestecați din nou. Peste balmoșul care se formează în oală radeți brânza și amestecați. Când începe să se desprindă de pe oală, îl mai lăsați cinci minute ca după să-l dați la o parte de pe foc.
Această variantă se poate servi cu caș fărâmițat deasupra și cu mult lapte acru.
Balmoș ca în Ardeal
Pentru a pregăti balmoșul ardelenesc aveți nevoie de:
- 1 kg făină mălai, (nu se foloseşte toată cantitatea)
- 300 g brânză, de oi
- 50 g unt, de casă
- puţină sare, (doar dacă folosim brânză nesărată)
- 1 l apă
Mod de preparare al balmoșului ardelenesc
Pentru a prepara balmoşul ardelenesc se pune la fiert apa împreună cu sarea într-un ceaun pentru mămăligă. Când dă în clocot se adaugă treptat 3 sferturi din făina de mălai, amestecând constant pentru a nu se forma cocoloașe.
Se ține pe foc timp de zece minute, timp în care făina va fierbe. După ce timpul s-a scurs, se adaugă brânza şi untul tăiate cuburi şi se amestecă.
Când brânza s-a amestecat destul de bine cu restul compoziției se poate adăuga din nou făină de mălai pentru a obține un balmoș ardelenesc mai dens. Rezultatul este o mămăliguţă gata amestecată cu brânză.