Murături crocante pe tot parcursul iernii. Ingredientul care le înmoaie și tulbură saramura

Murături crocante pe tot parcursul iernii. Ingredientul care le înmoaie și tulbură saramuraBorcan cu murături. Sursa foto: pixabay

Iarna, murăturile nu lipsesc de pe mesele românilor. De altfel, în perioada sărbătorilor, castraveții și gogoșarii sunt adăugați în salata de boeuf sau pot fi savurate lângă friptura de porc sau curcan. Teama cea mai mare a gospodinelor este să desfacă un borcan cu delicioasele acrituri înmuiate sau cu saramura tulbure. Aceste situații pot fi evitate dacă pașii din rețetă sunt respectați, iar ingredientele folosite sunt potrivite.

Murături crocante și delicioase. Secretul știut de puține gospodine

Castraveții, gogoșarii, conopida sau varza murată sunt pe placul tuturor. Acestea se pun la murat în saramură sau un amestec de oțet, apă, zahăr și boabe de piper. Multe gospodine evită să pună murături având teama că acestea nu se vor păstra crocante pe tot parcursul iernii.

Murături

Murături. Sursa foto: Pixabay

Pentru a evita o astfel de situație, sarea folosită pentru prepararea compoziției lichide trebuie să fie specială pentru murături. Multe persoane aleg să folosească sare fină sau iodată. Saramura devine tulbure după doar câteva zile de la sigilarea borcanelor, iar legumele din borcan se înmoaie complet.

Aciditatea oțetului, aspect esențial

Dacă optezi pentru murăturile în oțet, compoziția lichidă se prepară la foc mic. Este esențial ca oțetul să aibă o aciditate de minim cinci procente. Castraveții sau gogoșarii se așează în borcan, iar zeama obținută se toarnă la final.

Borcanele se sigilează imediat și se pun la loc răcoros.Acest aspect este extrem de important. Dacă lași murăturile într-o încăpere în care temperatura este ridicată, acestea vor ajunge să se înmoaie.

Borcanele deschise se păstrează la frigider

Te poți confrunta cu situația în care murăturile să se păstreze tari o perioadă îndelungată, iar zeama să devină tulbure după ce ai desfăcut borcanul. Pentru a evita să ajungi să arunci murăturile, este important să păstrezi la frigider borcanul desfăcut.

Dacă nu mai poți închide capacul, mută legumele murate într-un alt recipient.