Evenimentul Zilei > EVZ Special > România mai suferă o pierdere uriașă. „Drum lin, însoțit de lumină, maestre!”
România mai suferă o pierdere uriașă. „Drum lin, însoțit de lumină, maestre!”

România mai suferă o pierdere uriașă. „Drum lin, însoțit de lumină, maestre!”

Actorul de la Teatrul Național Iași, Petru Ciubotaru, a murit sâmbătă, pe patul de spital,

Un cunoscut actor de la Teatrul Național Iași, Petru Ciubotaru, a murit sâmbătă, pe patul de spital, potrivit cancan.ro, anunțul fiind făcut de instituția de cultură pe contul de Facebook.

Cu inimile frânte de durere, anunțăm plecarea dintre noi a marelui actor Petru Ciubotaru. Nouă, colegilor din Teatrul Național Iași, spectatorilor, prietenilor, scenei ieșene de teatru, ne vor lipsi zâmbetul pe care-l oferea cu generozitate, talentul uriaș și inegalabil, amintirile extraordinare, povestite cu har, cu care ne însenina mereu, vitalitatea, vervă, pasiunea neobosită pentru teatru și iubirea nesfârșită pentru public. Suntem alături de familia îndurerată. Drum lin, însoțit de lumină, maestre Petru Ciubotaru!”, se precizează în mesajulul teatrului ieșean postat pe contul de Facebook.

Actorul Petru Ciubotaru s-a născut în anul 1939, la Ciurea, judeţul Iaşi și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1963, la clasa prof. Alexandru Finți – George Rafael. În anul 1964 a intrat în echipa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, fiind directorul instituției de cultură între anii 1993 şi 1997. Petru Ciubotaru a avut roluri și în două filme, „Glissando” (1982), de Mircea Daneliuc, și în filmul „Bacalaureat” (2016), de Cristian Mungiu. Petre Ciubotaru a fost recompensat cu Ordinul Naţional pentru Merit în gradul de Cavaler, în 2002, dar și premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate.