Cartea, al cărei autor este învățătoarea Elena Dinu Gavrilă, conține nouă piese de teatru didactic, scrise în versuri, și este produsul unui cadru didactic care știe trebuințele școlarilor și cum să insufle valori morale, patriotice, religioase și ecologice.

Învățătoarea Elena Dinu Gavrilă se îndreaptă către marile figuri ale istoriei românilor, Constantin Brâncoveanu, Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș și Avram Iancu. Ea îi prezintă ca adevărați eroi, dând copiilor, în versuri atractive, dimensiunea idealurilor pe care eroii neamului le-au lăsat urmașilor. 

Piesele de teatru au obținut deja numeroase premii la concursurile din țară, inclusiv la festivalul medieval de la Sighișoara, interpretate de copiii din trupa de teatru „Giganții” cu o candoare și sinceritate care pot convinge pe oricine asupra adevăratului sens care trebuie dat educației în școlile românești. Lucrarea „Teatru scurt pentru copii” este prefațată de Florian Bichir și a fost lansată cu ocazia „Zilelor Călărașiului”, în prezența primarului Daniel Drăgulin.