Teatru pe străzi şi în copaci, la Sibiu

Teatru pe străzi şi în copaci, la Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ajuns la cea de-a XV-a ediţie, se desfăşoară în acest an sub genericul „Energii“.

Între 29 mai şi 8 iunie, peste 350 de spectacole vor fi prezentate de companii din peste 70 de ţări, organizatorii estimând o participare de peste 60 de mii de spectatori în cele unsprezece zile. Spectacolele vor avea loc în săli, pe stradă, chiar şi în pomi.

Kabuki, eveniment japonez

Un eveniment de mare clasă al festivalului este spectacolul Natsumatsuri Naniwa Kagami - „Festivalul de vară: O oglindă a Osakăi“, cu participarea lui Nakamura Kanzaburo XVIII, unul dintre cei mai faimoşi actori de Kabuki din Japonia. Nakamura- za a fost în Evul Mediu unul dintre cele mai mari şi prospere teatre, iar genul de Kabuki prezentat aici a devenit sinonim cu familia de actori Nakamura.

Ne puteți urmări și pe Google News

Senzaţii la înălţime

Printre producţiile româneşti invitate în festival se numără: „Povestiri despre nebunia noastră cea de toate zilele“, de Radu Afrim, „Hamlet“, de Radu Alexandru Nica, „Don Juan“, de Bocsárdi László, „Ionesco - cinci piese scurte“ şi „Block Bach“, de Alexandru Dabija, „69“, de Alexandra Badea. Acestora li se alătură spectacole din Germania, Israel, Japonia, Austria, Rusia, Franţa, Belgia, Italia şi SUA.

În privinţa spectacolelor de stradă, tactica e diferită faţă de ediţiile precedente.

„Aduc trei mari companii cu trei spectacole diferite. Au venit aici, au văzut spaţiile şi gândesc aceste spectacole special pentru Sibiu. Avem, de exemplu, Plasticiens Volants, cea mai mare companie din lume pe structuri gonflabile. Pentru prima oară veţi vedea la Sibiu această lume extraordinară a făpturilor care plutesc în aer. Alte trei spectacole, cu cea mai puternică companie din Spania, care ştie să se joace cel mai bine cu focul şi pirotehnia - Xarxa. Vom avea de asemenea Karnavires, una din cele mai bune companii din Franţa“, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu. Acestora li se alătură numeroase alte companii, care vor face întregul oraş să vibreze pe durata festivalului.

„Sunt şi spectacole importante de circ, la dimensiuni pe care nu le-am avut în alţi ani. Avem trupe din Elveţia, Italia, Canada, Australia, Austria, Mexic, Israel... Vor fi multe fanfare, prezente pe pietonala Bălcescu...“, spune Chiriac. Se va juca teatru până şi în copaci: în spectacolul „Midsummernights Tree“ actorii germani joacă în pomi, în Parcul Tineretului. Din festival nu vor lipsi spectacolele de dans, găzduite în special la Pavilionul 2007.