TAROM, zgâlțâită din toate încheieturile. Compania trebuie să oprească urgent pierderile

TAROM, zgâlțâită din toate încheieturile. Compania trebuie să oprească urgent pierderile TAROM. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Sorin Grindeanu a anunțat un plan de ajutor de stat în valoare de 471,04 milioane lei pentru TAROM. Compania ar urma să fie transformată complet.

Tarom ar putea reveni pe profit încă din 2024

Ministrul Transporturilor anunță că TAROM va trece printr-o amplă transformare:

„Am aprobat astăzi în ședința de Guvern ajutorul de stat pentru TAROM!

Acest ajutor, cu valoare de 471,04 milioane de lei, este acordat în baza unei decizii emise de Comisia Europeană în data de 29 aprilie 2024”, a spus Sorin Grindeanu pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

TAROM, companie

Cum vor fi repartizați banii

Potrivit ministrului, suma alocată are următoarele destinații:

  1. până la 214,3 milioane de lei reprezintă ajutor de restructurare care se propune a fi acordat sub forma de capitalizare în anul 2024;
  2. 12,51 milioane de lei reprezintă majorarea de capital social efectuată în anul 2023;
  3. 244,22 milioane de lei reprezintă împrumutul acordat ca ajutor de stat individual pentru salvare în anul 2020 și dobânzile aferente actualizate.

Sorin Grindeanu a declarat că se dorește echilibrarea financiară a companiei în anul 2024:

„#TAROM va utiliza cele 214,3 milioane de lei (cu destinație de capital de lucru) pentru acoperirea deficitului de lichiditate și echilibrarea financiară a companiei în anul 2024. Prin aceste operațiuni se va crea contextul rentabilizării companiei și trecerii acesteia pe profit încă din 2024.

Decizia de astăzi reprezintă un pas important pentru salvarea companiei TAROM, un brand național și internațional cu tradiție în domeniul aviatic”, arată Sorin Grindeanu.

Comisia Europeană a fost de acord cu planul României de a reforma TAROM

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană a aprobat planurile României în privința unui ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei).

Acest ajutor va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung. De asemenea, vor fi reduse la minimum denaturările concurenței.

În 2021, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a companiei Tarom. S-a dorit reînnoirea flotei învechite și reducerea costurilor.

TAROM, companie