Evenimentul Zilei > Actualitate > Panică în Europa! Rând pe rând țările își închid granițele de teama noii tulpini de coronavirus
Panică în Europa! Rând pe rând țările își închid granițele de teama noii tulpini de coronavirus

Panică în Europa! Rând pe rând țările își închid granițele de teama noii tulpini de coronavirus

Panica pare că se instalează în Europa și, rând pe rând toate țările își închid granițele de teama răspândirii noilor tulpini de coronavirus.

Rând pe rând țările din Europa își închid granițele de teama noilor tulpini de coronavirus.

Autorităţile din toate statele caută soluţii pentru a limita răspândirea noilor tulpini de coronavirus, mai contagioase şi mai virulente.

Franţa se pregăteşte să reintre în carantină naţională. Mai multe state europene își închid granițele de teama noilor tulpini de coronavirus. Rând pe rând, măsura a fost adoptată în Norvegia, Portugalia, Germania și Marea Britanie.

La începutul săptămânii Israelul a luat o măsură similară, iar Suedia a închis granița cu Norvegia.

Dintre ţările cu „incidenţă ridicată” fac parte Egipt, Emiratele Arabe Unite, Israel, Lituania, Portugalia, Republica Cehă, Spania şi Statele Unite.

Norvegia închide granițele pe motiv de coronavirus

Autoritățile din Norvegia au anunțat că vor închide granițele, de vineri, pentru toate vizitele, până pe 12 februarie. Intrarea pe teritoriul norvegian va fi permisă persoanelor cu cetățenie norvegiană și celor cu domiciliu sau rezidența aici.

„Practic, graniţa va fi închisă tuturor persoanelor care nu locuiesc în Norvegia”, a declarat premierul Erna Solberg.

Vor fi exceptate câteva categorii de persoane, printre care transportatorii și lucrătorii din domeniul sănătăţii. Majoritatea muncitorilor migranţi nu vor putea intra în ţară. Cu titlu excepţional, va fi permis accesul persoanelor care au început deplasarea către Norvegia anterior intrării în vigoare a noilor măsuri.

„Observăm că tulpina nouă a virusului s-a răspândit semnificativ în numeroase ţări care nu monitorizează extinderea acesteia în acelaşi fel ca Norvegia, Danemarca sau Marea Britanie”, a declarat Solberg.

Portugalia s-a închis din cauza noilor tulpini

O altă țară care își închide granițele, cel puțin parțial, este Portugalia. Autoritățile din Lisabona au decis să impună restricții de călătorie pentru toți cetățenii săi, timp de 15 zile. Decizia a venit după ce numărul de cazuri de infectare cu Covid-19 a explodat în ultimele zile.

Joi, Portugalia, care are 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat un nou record de 303 morţi şi 16.432 de infectări.

„Guvernul va adopta măsura limitării deplasărilor în exterior ale cetăţenilor naţionali în următoarele 15 zile. Cu unele excepţii, vor fi limitate plecările cetăţenilor naţionali pe cale aeriană, terestră sau fluvială”, a declarat ministrul administraţiei interne, Eduardo Cabrita, citat de agenţia EFE.

Premierul portughez, Antonio Costa, a avertizat că ţara se află într-o etapă „groaznică” a pandemiei. Aceasta se datorează parţial relaxării măsurilor restrictive dintre Crăciun şi sfârşitul anului. Al doilea motiv este agresivitatea noii tulpini a virusului, detectată în Marea Britanie.

Germania pregătește restricții de călătorie

Și Germania se închide, din cauza noilor tulpini de coronavirus. Autoritățile pregătesc noi măsuri de restricție din cauza înmulțirii cazurilor de COVID.

Între altele, se dorește înăsprirea restricțiilor de călătorie pentru a împiedica răspândirea noilor tulpini ale virusului.

Germania are în vedere mai ales restricționarea călătoriilor în zonele unde noile tulpini ale coronavirusului sunt prevalente. Este vorba despre Marea Britanie, Brazilia, Portugalia şi Africa de Sud.

Ministrul german de interne, Horst Seehofer, a precizat că țara sa „nu va deveni o închisoare”. El a insistat că este nevoie de noi reguli pentru cetățenii germani ce revin din zonele cu probleme. De asemenea, a afirmat ministrul, este nevoie de noi reglementări pentru cei ce lucrează în sectorul transporturilor de mărfuri.

Seehofer a mai spus că Berlinul nu va aştepta adoptarea vreunei iniţiative comune a UE privind măsurile la frontiere.

Marea Britanie a închis granițele din cauza noului coronavirus sud-african

Regatul Unit a anunţat joi că îşi închide graniţele pentru nerezidenţii care sosesc din Emiratele Arabe Unite, inclusiv din Dubai. Zborurile directe din Emiratele Arabe Unite vor fi suspendate.

Măsura urmărește evitarea contaminării cu noua tulpină de coronavirus din Africa de Sud. Interdicţia va intra în vigoare vineri la ora 13:00 (locală şi GMT), a indicat Ministerul Transporturilor într-un comunicat. Măsura vizează, de asemenea, Rwanda şi Burundi

Interdicţia nu se aplică cetăţenilor britanici şi irlandezi şi nici persoanelor rezidente. Acestea trebuie să se supună, totuși, la întoarcerea în Regatul Unit, unei carantine de zece zile.

„Scutirile existente de obicei nu se vor mai aplica, în special pentru călătoriile de afaceri”, a precizat ministerul.

Israelul s-a închis la începutul săptămânii

Una dintre primele țări care a adoptat măsuri restrictive în contextul extinderii noilor tulpini a fost Israelul. Duminică, 24 ianuarie, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că spațiul aerian israelian va fi închis „ermetic”. Toate zborurile au fost suspendate începând de luni, 25 ianuarie.

„Cu rare excepţii, închidem ermetic spaţiul aerian pentru a preveni intrarea variantelor virusului. De asemenea și pentru a asigura o avansare rapidă în campania noastră de vaccinare”, a declarant premierul israelian.