LE SOIR. Ultimiii ani au stricat relaţia dintre Europa şi Statele Unite

LE SOIR. Ultimiii ani au stricat relaţia dintre Europa  şi Statele Unite

UE l-a invitat pe noul preşedinte american la un summit european extraordinar, care s-ar putea ţine paralel cu cel al NATO.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a deplâns duminică faptul că fostul preşedinte american, Donald Trump, a "stat de vorbă mai mult cu Coreea de Nord decât cu europenii", anticipând un dialog nu neapărat "convergent", dar "mai respectuos" cu succesorul lui, Joe Biden.

"Ultimii ani au stricat relaţia dintre Europa şi Statele Unite. Din păcate, nu este o butadă, precedentul preşedinte a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu europenii", a declarat Charles Michel în emisiunea "Le Grand Rendez-vous" de la radioul francez Europe 1, de pe canalul CNEWS şi din cotidianul "Les Echos".

Ne puteți urmări și pe Google News

Dialog mai respectuos

"Cred că avem perspectiva unui dialog normal cu Joe Biden, mai respectuos. Avem şi perspectiva, pe mai multe proiecte importante pentru noi, clima de exemplu, să avem o alianţă obiectivă puternică", a continuat el.

"Dar în acelaşi timp, sunt foarte realist (...). Impactul lui Donald Trump pe plan intern nu a dispărut o dată cu depunerea jurământului de către Joe Biden" pe 20 ianuaire, a arătat preşedintele Consiliului European.

Comerţul, relaţia cu China, la fel "poate" ca şi reglementarea marilor societăţi de Internet ("GAFA") sunt "subiecte pentru care nu vom avea spontan poziţii concordante", a indicat Charles Michel.

"Dar cel puţin va fi un spaţiu pentru dialog, pentru schimb de argumente, pentru mai mult bun simţ, pentru mai multă raţionalitate", a estimat el.

UE l-a invitat pe noul preşedinte american la un summit european extraordinar, care s-ar putea ţine paralel cu cel al NATO. Mai trebuie fixate datele şi ele vor depinde de evoluţia pandemiei de COVID-19.