Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu dorește să mărească indemnizațiile foștilor deținuți politici: „Mi-aş dori ca prin ceea ce facem noi să arătăm mai multă prețuire”
Tăriceanu dorește să mărească indemnizațiile foștilor deținuți politici: „Mi-aş dori ca prin ceea ce facem noi să arătăm mai multă prețuire”

Tăriceanu dorește să mărească indemnizațiile foștilor deținuți politici: „Mi-aş dori ca prin ceea ce facem noi să arătăm mai multă prețuire”

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că lucrează la un proiect de lege prin care se vor mării indemnizațiile foștilor deținui politici și urmaților acestora. Tăriceanu speră ca actul normativ să fie susținut de ceilalți parlamentari.

„Am avut de curând o întâlnire cu domnul Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), în care am discutat acest aspect. Foştii deţinuţi politici sau urmașii acestora primesc indemnizații care au rămas în urmă, nu au mai fost indexate. Am pe masa mea de lucru un astfel de proiect şi sunt convins că colegii din Parlament – şi aici sper că nu va fi deosebire între taberele politice – vor susține un proiect de lege care să încerce într-o mică măsură să remedieze această stare de lucruri care este anormală, pentru că toţi sunt oameni în vârstă, afectați de diferite probleme de sănătate care necesită îngrijire, medicamente ş.a.m.d. şi nu e un efort bugetar care să deregleze bugetul. Am discutat-o cu domnul Bjoza. Este propunerea dânsului, recunosc, este un om de o modestie şi de un mare caracter. Din păcate, are o vârstă destul de înaintată. (…) Trebuie făcut ceva şi sper să existe înțelegere din partea tuturor colegilor din Parlament. Mi-aş dori ca prin ceea ce facem noi să arătăm mai multă prețuire", a afirmat Tăriceanu miercuri seară, la Antena 3, informează agerpres.ro. 

Tăriceanu a mai menţionat că Parlamentul are rol de legiferare, iar Preşedinţia poate acorda medalii şi distincții celor care au militat, împotriva regimului comunist, cu mult  curaj și demnitate. 

„Parlamentul ar putea să facă un gest prin care să arate recunoștința națiunii faţă de oamenii care au avut de suferit din cauza regimului comunist. Dar funcţia esenţială a Parlamentului este cea de legiferare. Rolul ceremonial îl are Preşedinţia, care poate să acorde medalii, distincţii pentru merite deosebite în domeniul cultural, ştiinţific sau merite pentru cei care au militat cu curaj, cu demnitate în perioada comunistă împotriva represiunii. Președintele, aşa cum aţi remarcat, nu dă niciun semn, cu toate că sunt oameni, în trecut am văzut, din rândul Asociației Foștilor Deținuți Politici din România care au fost distinşi cu diferite medalii, distincții, ordine", a spus Tăriceanu. 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.