Tăriceanu: Conducerea ALDE a validat calendarul de acţiuni privind alegerile locale din 2016

Tăriceanu: Conducerea ALDE a validat calendarul de acţiuni privind alegerile locale din 2016

Conducerea ALDE s-a reunit, azi, pentru a valida calendarul de acţiuni în vederea pregătirii alegerilor locale din 2016, plecând de la premisa că acestea vor fi organizate la finalul lunii mai sau, cel târziu, la începutul lunii iunie, a anunţat copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Am validat calendarul de acţiuni pentru pregătirea alegerilor locale din 2016. (...) Noi am mers cu o marjă de siguranţă, considerând că alegerile vor fi făcute în ultima parte a lunii mai. Fie atunci, fie la începutul lui iunie. (...) Prima etapă a acestei acţiuni se constituie în campania de atragere de noi membri. Plecăm de la premisa că este nevoie de o nouă clasă politică, o clasă politică proaspătă, alcătuită din oameni care nu au niciun fel de trecut discutabil. Sunt foarte mulţi oameni politici cu o imagine distrusă din cauza corupţiei. Prin urmare, vrem să aducem oameni noi, un suflu nou şi oameni cu competenţe profesionale. Începând din luna octombrie şi până pe 15 decembrie vom face o campanie agresivă, aş spune, în sensul bun al cuvântului, de atragere de noi membri", a declarat Tăriceanu, luni, la Palatul Parlamentului, la finalul reuniunii conducerii ALDE.

El a adăugat că se are în vedere ca noii membri de partid să fie promovaţi în funcţii de consilieri la nivel local, comune, municipii, reşedinţe de judeţ şi consilii judeţene, însă pentru desemnarea candidaţilor va fi utilizat sistemul alegerilor directe.

"Odată această campanie încheiată, vom trece la etapa a doua, anume alegerea candidaţilor. Alegerea candidaţilor nu se va face după procedeul bine cunoscut şi împământenit în partidele din România, adică desemnare de delegaţi la conferinţele municipale, judeţene, care aleg sau validează candidaţii. La noi, vom utiliza sistemul de alegeri directe. Fiecare membru de partid va putea să îi voteze pe cei care devin candidaţi la alegerile locale. (...) Acest lucru vizează un dublu scop: îi putem desemna pe cei care sunt într-adevăr cei mai buni, nu pe cei care au aranjat în partid pe bază de lobby voturile delegaţilor şi, în al doilea rând, vrem să dăm tuturor membrilor de partid mesajul că punctul lor de vedere contează în luarea deciziilor. Deci îi responsabilizăm, îi facem părtaşi la luarea tuturor deciziilor importante", a spus copreşedintele ALDE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tăriceanu a punctat că această a doua etapă se va derula între 15 decembrie 2015 şi 15 martie 2016, în acest interval de timp fiind, totodată, desemnaţi şi reprezentanţii formaţiunii în secţiile de votare.

De la mijlocul lunii martie, candidaţii ALDE în alegerile locale, dar şi reprezentanţii formaţiunii în secţiile de votare vor urma o pregătire fiindcă "şi politica trebuie făcută profesionist".

"Faza următoare, 15 martie - 30 aprilie, este legată de pregătirea candidaţilor pentru alegeri. O să facem ceea ce iarăşi nu se face în România: pregătirea candidaţilor. Foarte mulţi dintre cei care candidează nu au niciun fel de pregătire politică, nu ştiu ce să vorbească, nu ştiu care sunt temele pe care să le abordeze. Până la urmă, şi politica trebuie făcută profesionist. Trebuie făcută o şcoală. A doua categorie va fi pregătirea celor care vor participa în secţiile de votare, dar este vorba de o pregătire mai degrabă tehnică, pe baza legislaţiei în vigoare, ca ei să ştie ce responsabilităţi au, ce competenţe au, ce pot să facă şi care sunt limitele mandatului lor", a subliniat Tăriceanu, adăugând că va fi elaborat şi un îndrumar astfel încât mesajul ALDE să fie unul coerent şi unitar.

Un alt aspect avut în vedere de conducerea ALDE vizează înlăturarea "modelului baronilor locali". "Vrem să înlăturăm modelul acesta de baroni locali, care şi-au constituit reţelele politice şi care, indiferent de ceea ce se întâmplă, sunt în fruntea organizaţiilor. Trebuie să introducem un mecanism care să permită respiraţia partidului, asta însemnând permanent a avea oameni de valoare şi capabili să reprezinte partidul şi cetăţenii în raport cu problemele cu care ne confruntăm", a susţinut Tăriceanu.