Țara unde poliția nu trage-n vânt. 1810 morți, anul trecut

Țara unde poliția nu trage-n vânt. 1810 morți, anul trecut

Această cifră corespunde cu aproximativ cinci morți pe zi, în medie.

Un record. Poliția din Rio de Janeiro (Brazilia) a ucis 1810 persoane anul trecut. Adică cu 18% mai mult decât anul precedent, într-un stat care este locomotiva turismului brazilian.

Cifrele publicate de Institutul de Securitate Publică al guvernului din Rio arată, pe de altă parte, că omuciderile voluntare (în afara violențelor poliției) au scăzut cu 19% în Rio, cu 3995 de cazuri față de 4950 în 2018, scrie AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste date corespund primului an de mandat al noului guvernator din , Rio Wilson Witzel, ales în mare parte datorită alinierii sale la politicile de securitate ale președintelui de extremă dreaptă Jair Bolsonaro.

Wilson Witzel a susținut în mod special folosirea lunetiștilor pentru a-i elimina de la distanță pe suspecții înarmați cu puști de asalt.

„Când vedem că forțele de ordine sunt responsabile de peste o treime din morțile prin violență, aceasta arată la ce nivel modelul nostru de securitate este marcat de violența polițienească”, a explicat Silvia Ramos, specialist al Centrului de cercetări pentru securitatea cetățenilor de la universitatea Candido Mendes.

„La Rio, marile operațiuni polițienești au devenit în ultimii ani principala formă de intervenție a poliției. Este o politică axată pe confruntare și nu suficient axată pe strângerea de informații și planificare”, a adăugat ea.

Însă autoritățile invocă pericolul real de pe străzi, unde grupurile infracționale (de regulă narcotraficanți) sunt puternic înarmate.

Copii, printre victime

Potrivit Silviei Ramos, guvernatorul Witzel „și-a început mandatul cu un discurs foarte agresiv, dar efectele colaterale, în special copii uciși de gloanțe pierdute, au avut repercusiuni politice”.

Ea a scos în evidență cazul unei fetițe de 8 ani, Agatha, ucisă de un glonț pierdut, în timp ce se afla în pat, în septembrie anul trecut, caz care a șocat întreaga țară. În decembrie, parchetul a stabilit că glonțul a provenit din arma unui polițist.