Evenimentul Zilei > Social > TAPISERIILE MEDIEVALE pot ASCUNDE DOVEZILE existenței misterioasei „PLANETE NOUĂ”. Cercetătorii sunt în fața unei „MINE DE AUR” a astronomiei
TAPISERIILE MEDIEVALE pot ASCUNDE DOVEZILE existenței misterioasei „PLANETE NOUĂ”. Cercetătorii sunt în fața unei „MINE DE AUR” a astronomiei

TAPISERIILE MEDIEVALE pot ASCUNDE DOVEZILE existenței misterioasei „PLANETE NOUĂ”. Cercetătorii sunt în fața unei „MINE DE AUR” a astronomiei

Oamenii de știință sunt în căutarea unei planete gigantice înghețate, care s-ar ascunde la periferia sistemului nostru solar. Obiectul cosmic a fost denumit „Planeta Nouă” („Planet Nine”) și rămâne un mare mister în lumea astronomiei. O echipă de cercetători consideră că răspunsul s-ar putea afla exact aici, pe Pământ.

Arhivele de pe planeta noastră conțin un număr imens de izvoare medievale care documentează evenimentele cerești, precum trecerea cometelor. Doie cercetători de la Queen’s University din Belfast, Irlanda de Nord, speră să se folosească de vechile documente și tapiserii pentru a rezolva misterul Planetei Nouă, conform Live Science.

„Avem o adevărată comoară de izvoare istorice despre comete în engleza veche, irlandeza veche, latină și rusă care au fost trecute cu vederea pentru o lungă perioadă de timp”, s spus specialistul în istorie medievală al instituției de învățământ, Marilina Cesario, unul din liderii proiectului. „Oamenii din Evul Mediu timpuriu erau fascinați de ceruri, la fel de mult cât suntem și noi astăzi.”

Faptul că izvoarele includ date și momente ale zilei îi poate ajuta pe astronomii contemporani, a mai spus specialista.

Planeta Nouă, dacă există, este de 10 ori mai grea decât Pământul și are o orbită care o duce de 20 de ori mai departe de soare decât este Neptun, planeta care se află la limita sistemului nostru solar. Acest corp ceresc nu ar trebui confundat cu Pluto, care a fost la un moment dat considerată a noua planeta a sistemului Sol, dar a fost retrogradată la statutul de „planetă pitică”.

Oamenii de știință susțin existența Planetei Nouă deoarece aceasta ar putea explica existența unor forțe gravitaționale care au fost înregistrate în Centura Kuiper, amalgamul de corpuri înghețate de după Neptun. Până acum, cu toată tehnologia de ultimă oră pe masă, nimeni nu a reușit să repereze corpul ceresc. Toate ipotezele vin în urma calculelor matematice.