„Dacă Franța și Germania dau un semnal, Europa poate realiza ceva important”, a declarat Angela Merkel la începutul conferinței de presă comune cu Emmanuel Macron, inițiată pe neașteptate după un apel video între cancelarul german și președintele francez.

„Cinci sute de miliarde pentru regiunile cele mai afectate”, anunță Merkel, vorbind despre un fond „limitat în timp”, dar indispensabil pentru a garanta coeziunea Uniunii Europene.

„Vom crea o nouă dinamică pentru anii următori”, a adăugat Merkel. „Era nevoie de o nouă inițiativă franco-germană și sunt fericită că astăzi putem să o anunțăm public”. Cancelarul nu exclude posibilitatea ca această situație să impună „o modificare a tratatelor”.

Președintele Macron a luat apoi cuvântul: „Această criză fără precedent necesită un răspuns european comun. Europa nu a știut cum să reacționeze bine la început, au existat reflexe naționaliste. Apoi au fost realizate gesturi remarcabile, o solidaritate care a dus la salvarea de vieți”.

Macron a lăudat acțiunile Băncii Centrale Europene și ale Comisiei, criticând însă acele țări „care au închis granițele fără discriminare, oferind lumii o imagine tristă a Europei”. Macron citează Italia, Spania, Portugalia și Olanda ca țări cu care a colaborat pentru a ajunge la această inițiativă franco-germană.

În ceea ce privește colaborarea din domeniul sănătății, Macron a evocat crearea unor stocuri comune de măști și de teste, precum și implementarea de metode comune pentru identificarea și numărarea cazurilor.

”La nivel bugetar, este vorba de un fond de relansare economică de 500 de miliarde de euro, și propunem pentru prima dată ideea de a decide împreună cu privire la o datorie comună pe piețe și de a folosi cele 500 de miliarde pentru a ajuta regiunile cele mai afectate de criză. Este o acțiune amplă, care completează împrumuturile din cadrul MES și al altor instrumente.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE